Obavy z eboly rostou. Newyorské letiště JFK zavádí zdravotní kontroly

Letiště JFK

Letiště JFK Zdroj: CC BY-NC 2.0: ifranz via Flickr

Newyorské Kennedyho letiště začalo se zdravotními kontrolami pasažérů kvůli epidemii eboly. Prohlídky zahrnující měření tělesné teploty se týkají lidí přilétajících z trojice nejvíce zasažených západoafrických zemí. Další čtyři velké americké terminály zavedou stejné opatření počátkem příštího týdne. V USA ve středu zemřel první pacient, u nějž se ebola projevila po příletu z Afriky a další desítky lidí nyní kvůli styku s ním lékaři monitorují.

Pasažérům přilétajícím ode dneška z Guineje, Sierry Leone a Libérie bude na letišti změřena teplota a rovněž budou dotázáni na své aktivity v Africe, čímž budou imigrační agenti zjišťovat jejich případnou zdravotní rizikovost. Pokud se u některého z cestujících objeví zvýšená teplota či z dotazníku vyplyne, že mohl přijít s ebolou do styku, dostanou jej do rukou zdravotníci ze Střediska pro kontrolu chorob a prevenci (CDC), kteří rozhodnou o případném umístění do některé z nemocnic.

Příští týden zavedou stejná opatření letiště v Atlantě, Chicagu, Washingtonu a Newarku. Těchto pět terminálů podle amerických úřadů odbavuje 94 procent letů, které do Spojených států míří z rizikových západoafrických zemí, z nichž denně do USA přiletí na 160 lidí.

Ebola
Ebola (též krvácivá horečka ebola) je virové onemocnění ze skupiny krvácivých (hemoragických) horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Dosud největší epidemie této nemoci s největším počtem úmrtí propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.
Viriony EbolyViriony Eboly | CC BY 2.5: via Wikimedia

První obětí eboly na území Spojených států, která letos v Africe zabila již přes 4000 lidí, se ve středu stal Liberijec, který před dvěma týdny přiletěl ze své země. Protože jej nemocnice po prvním vyšetření propustila domů, monitorují nyní zdravotníci stav téměř pěti desítek lidí, s nimiž přišel nakažený muž do styku. Žádný další případ nákazy však dosud potvrzen nebyl.

Více než dvě desítky kongresmanů přišly v souvislosti s jeho případem ve čtvrtek s požadavkem, aby ministerstvo zahraniční zakázalo do USA přílety ze tří zmíněných zemí. Bílý dům však oznámil, že se podobné opatření nechystá.