Obnovit jednání s KLDR je podle Lavrova možné, nebude to ale hned

Sergej Lavrov a severokorejský ministr zahraničních věcí Ri Su Yong

Sergej Lavrov a severokorejský ministr zahraničních věcí Ri Su Yong Zdroj: ctk

Obnovit šestistranné rozhovory o sporném severokorejském jaderném programu je možné, bude to ale nějakou chvíli trvat. Po jednání se svým severokorejským partnerem Ri Jong-soem to v Moskvě prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Situace je podle něj složitá, není ale beznadějná.

Ministerská schůzka podle Lavrova potvrdila, že názory Moskvy a Pchjongjangu nejsou ve všech ohledech shodné. „Vyslechli nás, v kontaktech je třeba pokračovat. Budeme usilovat o vytvoření podmínek nezbytných pro obnovení šestistranných jednání na základě dříve dohodnutých zásad,“ řekl ruský ministr.

Jednání o kontroverzním severokorejském jaderném programu bylo za účasti KLDR, Ruska, Jižní Koreje, Japonska, Číny a USA zahájeno v roce 2003 s cílem zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní. Poté, co Severní Korea opakovaně provedla testy svých balistických raket, bylo jednání přerušeno.

Podmínkou jeho obnovení je podle Lavrova zajistit „klidný a vyvážený“ přístup stran k rozhovorům a nedopustit, aby se stanoviska zainteresovaných zemí dál vyhrotila. Severní Korea v roce 2005 slíbila, že se svého jaderného programu vzdá. Svůj slib ale porušila v letech 2006 a 2009, kdy provedla testy jaderných náloží.