Obrazem: Zásah vojáků proti pirátům u Somálských břehů

Letadlo a vrtulníky evropské mise v úterý zaútočily na základnu pirátů na somálském pobřeží. Šlo o první nálet od rozšíření mandátu Námořní ochranné mise Evropské unie Atalante proti pirátům.

Letadlo a vrtulníky evropské mise v úterý zaútočily na základnu pirátů na somálském pobřeží. Šlo o první nálet od rozšíření mandátu Námořní ochranné mise Evropské unie Atalante proti pirátům. Zdroj: ctk

Člun britského námořnictva hlídkuje v Indickém oceánu.
Válečná plavidla hlídkují v oblasti poblíž somálských břehů od roku 2008 s úkolem chránit proplouvající obchodní lodě, které jsou cílem pirátů.
Při operaci nebyl nikdo zabit ani zraněn, ale piráti přiznali, že byl zasažen sklad s palivem a zbraněmi a že přišli i o rychlé čluny, které při námořních akcích používají.
Ministři zahraničí EU dali v březnu souhlas k energičtějším zásahům u somálského pobřeží a k "neutralizaci" základen, v nichž piráti mají svá plavidla i palivo.
5
Fotogalerie
Piráti, kteří jsou postrachem lodí plujících Indickým oceánem u somálských břehů, utrpěli citelné ztráty při útoku vojáků Námořní ochranné mise Evropské unie Atalante.

Ministři zahraničí EU dali v březnu souhlas k energičtějším zásahům u somálského pobřeží a k „neutralizaci“ základen, v nichž piráti mají svá plavidla i palivo. Posádky lodí i vrtulníků mají povolení na tyto objekty útočit za přesně vymezených podmínek. Hlavní z nich je vyhnout se vedlejším obětem.