Odhad růstu brzdí i Slováci, pro příští rok na polovinu

Slovensko

Slovensko

Podobně jako nedávno české ministerstvo financí i to slovenské prudce snížilo odhad ekonomického růstu pro příští rok. Slovenské hospodářství podle aktualizované prognózy poroste v příštím roce jen polovičním tempem, než se dosud předpokládalo. Růst hrubého domácího produktu by tak měl dosáhnout pouze 1,7 procenta, zatímco předchozí prognóza počítala s růstem 3,4 procenta.

Slabší hospodářský růst sníží v příštím roce příjmy státního rozpočtu až o 500 milionů eur (asi 12,5 miliardy korun). V ohrožení tak bude i vládní cíl konsolidace veřejných financí.

Dosluhující vláda premiérky Ivety Radičové slíbila, že fiskální deficit příští rok sníží na 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Na letošní rok předpovídá schodek 4,9 procenta HDP.

V roce 2013 se podle prognózy tempo růstu slovenské ekonomiky zase zvýší, i tak ale bude mírnější, než vláda čekala. Ministerstvo totiž snížilo odhad růstu HDP na 2,7 procenta z původně předpokládaných 3,7 procenta. Slováci se ale budou muset smířit i s mnohem pomalejším růstem mezd.

Vývoj růstu HDP na Slovensku

HDP SlovenskoHDP Slovensko | indexmundi.comZdroj: Indexmundi.com

Letos Slovensko počítá s růstem 3 procenta. Česko pro tento rok v prognóze odhaduje růst na 2,1 procenta, příští rok pak podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí jen na jedno procento. Červencový odhad přitom počítal s 2,5procentním hospodářským růstem, a to v letošním i příštím roce.

Vývoj růstu HDP v Česku

HDP ČeskoHDP Česko | indexmundi.czZdroj: Indexmundi.com