OECD: Brexit by zasáhl ekonomiku a snížil příjmy Britů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyzvala Británii k setrvání v Evropské unii. Varovala, že odchod z EU by výrazně zasáhl britskou ekonomiku a snížil příjmy britských zaměstnanců. Generální tajemník OECD José Ángel Gurría uvedl, že průměrný britský pracující by v důsledku takzvaného brexitu přišel do roku 2020 o částku odpovídající jednomu měsíčnímu platu.

Britská ekonomika by podle zprávy OECD v případě opuštění EU utrpěla „velký negativní šok“ a její výkon by byl v období do roku 2020 o tři procenta nižší, než kdyby země v unii zůstala. Organizace rovněž varovala, že negativní důsledky brexitu by nepocítila pouze Británie, ale také ostatní členové OECD, zejména evropské země.

OECD upozornila, že brexit by také mohl zkomplikovat financování vysokého deficitu běžného účtu britské platební bilance a způsobit pokles libry. Gurría varoval, že Británie by po odchodu z unie měla menší přístup k jejímu jednotném trhu.

Pomohla by obchodní dohoda

Některé negativní důsledky brexitu by nicméně podle OECD bylo možné potlačit, pokud by se Británii podařilo uzavřít s EU podobnou obchodní dohodu jako nedávno Kanadě. „Náklady na přístup k jednotnému trhu by ale přesto byly vyšší než nyní,“ dodala organizace.

Zastánci brexitu podle agentury Reuters ale tvrdí, že důvěryhodnost OECD podkopalo její dřívější propagování výhod eura. Upozorňují rovněž, že organizace získává část financí od Evropské komise. OECD zastupuje 34 vyspělých zemí a jejím úkolem je podporovat hospodářskou spolupráci. Jejími členy jsou i Česká republika a Slovensko.

Jeden plat za čtyři roky

„Brexit je jako daň,“ řekl Gurría rozhlasové stanici BBC před zveřejněním zprávy OECD. „Je to zhruba ekvivalent ztráty jednoho měsíčního příjmu během čtyř let,“ dodal. Britský ministr financí George Osborne již začátkem minulého týdne uvedl, že odchod z EU by stál britské domácnosti 4300 liber (téměř 150 tisíc korun) ročně a učinil je „trvale chudšími“.

Britský statistický úřad oznámil, že tempo růstu britské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 0,4 procenta z 0,6 procenta v závěru loňského roku.

MMF a OECD jsou nacpané lidmi s příliš vysokým platem, kteří většinou neuspěli v politice

„Dobrá zpráva je, že Británie pokračuje v růstu. Máme tu však varování, že hrozba odchodu z EU tíží naši ekonomiku “ uvedl Osborne po zveřejnění údajů. „U investic a výstavby dochází k odkladům a další skupina mezinárodních expertů, OECD, potvrdila, že britské rodiny na tom budou v případě odchodu z EU hůře,“ dodal.

Předseda nacionalistické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage nicméně varování OECD a dalších mezinárodních organizací ohledně brexitu bagatelizoval. Organizace jako Mezinárodní měnový fond a OECD jsou podle něj „nacpané lidmi s příliš vysokým platem, kteří většinou neuspěli v politice“. Na otázku, které organizace myšlenku brexitu podporují, odpověděl: „Říká se jim trhy, říká se jim spotřebitelé, říká se jim lidé, říká se jim skutečný svět“.