OECD zhoršila výhled Česka: HDP letos klesne o 0,5 procenta

Škoda Auto, průmysl

Škoda Auto, průmysl Zdroj: 7 Mlada Boleslav

Česká ekonomika letos kvůli vládním úsporným opatřením klesne o 0,5 procenta, předpověděla OECD. Ještě loni v listopadu OECD prognózovala Česku růst o 1,6 procenta. Pro příští rok snížila Česku odhad růstu na 1,7 procenta z dosavadních tří procent. V globální prognóze OECD varovala, že eurozóně hrozí těžká recese, která ohrožuje ekonomické oživování vyspělých zemí světa.

OECD v prognóze uvedla, že český HDP klesne v důsledku propadu soukromé spotřeby, kterou oslabují snahy o ozdravování veřejných financí, zejména zvyšování daní. Soukromá spotřeba podle prognózy klesne o 1,6 procenta a vládní spotřeba se sníží o 1,3 procenta. Celkový propad ale zmírní růst investic a vývozu. Právě díky investicím a vývozu by se také měl ekonomický růst příští rok obnovit.

Organizace radí pokračovat ve fiskální konsolidaci „rozumným“ tempem, které uvede v soulad potřebu vyrovnat rozpočet a vymanit se z ekonomické recese, která začala v polovině loňského roku. OECD také doporučuje vládě prohlubovat strukturální reformy v oblasti deregulace trhu zboží a služeb. To by podle ní mělo podpořit investice a zaměstnanost.

Ohledně letošního roku je tak zatím OECD ze všech institucí nejpesimističtější, většina odhadů se pohybuje kolem nuly.

Prognózy vývoje českého HDP podle jednotlivých institucí

20112012
OECD- 0,5 %1,7 %
MMF0,1 %2,1 %
Evropská komise0 %1,5 %
Ministerstvo financí ČR0,2 %1,3 %
ČNB0 %1,9 %

Zatím v prvním čtvrtletí česká ekonomika podle předběžných údajů ČSÚ spadla rychleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento.

.

Globální ekonomika podle OECD mírně zpomalí růst

Nová předpověď OECD k vývoji globální ekonomiky podobně jako její listopadová předchůdkyně čeká, že letos ekonomika vyspělého světa mírně zpomalí růst a příští rok díky příznivému vývoji ve Spojených státech a Japonsku opět zesílí.

Hlavní ekonom OEC Pier Carlo Padoan ale vyzval evropské vlády a Evropskou centrální banku, aby rychle zastavily propad do recese. Ten podle něj eurozóně jako celku hrozí v důsledku další vlny dluhové krize v souvislosti s politickým vývojem v Řecku a problémy bank ve Španělsku.

Podle Padoana je eurozóna už blízko tomu, aby naplnila nejhorší možný scénář z listopadové prognózy. Tento scénář předestřel pro letošní rok možnost propadu měnové unie o dvě procenta se silnými dopady na globální ekonomiku.
V standardním scénáři dnes OECD pro letošek eurozóně předpověděla pokles o 0,1 procenta a příští rok oživení jen o 0,9 procenta. Průměrná čísla však maskují obrovské rozdíly mezi rostoucím severem a padajícím evropským jihem. Německá ekonomika by letos měla vykázat růst 1,2 procenta a příští rok dosáhnout dvouprocentního tempa.

Pro všech 34 členských zemí, které patří do klubu vyspělých zemí světa, OECD předpovídá letos mírné zpomalení růstu na 1,6 procenta z loňských 1,8 procenta a v roce 2013 posílení na 2,2 procenta. Celá světová ekonomika by měla letos drobně zpomalit na 3,4 procenta a napřesrok akcelerovat na 4,2 procenta. Nové předpovědi jsou zhruba na úrovni prognózy z loňského listopadu.