Česká ekonomika nepříjemně překvapila, klesla o procento

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika padá rychleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Recese, ve které se Česko ocitlo ve druhé polovině loňského roku, se tak prohloubila. V posledním loňském čtvrtletí tuzemská ekonomika mezičtvrtletně klesla o 0,1 procenta. Analytici teď většinou očekávali mírný růst.

„Pokles HDP byl do jisté míry důsledkem mimořádného vývoje dvou jindy relativně stabilních složek. V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty v penzijních fondech a také u pojišťoven. Propad druhé složky, spotřební daně z tabákových výrobků, byl důsledkem předzásobení ve 4. čtvrtletí v reakci na letošní zvýšení daňové sazby, což se promítlo zejména do mezičtvrtletního srovnání,“ komentoval data ČSÚ. Dodal že vývoj HDP negativně ovlivňuje pokračující propad stavebnictví.

Vývoj české ekonomiky v prvních třech měsících letoška byl druhý nejhorší mezi 19 státy Evropské unie, u nichž představil údaje o hrubém domácím produktu Eurostat. Hůře než Česko na tom bylo jen Maďarsko, které mezičtvrtletně spadlo o 1,3 procenta. U osmi zemí EU, mezi kterými je i dluhy a krizí stíhané Řecko, však Eurostat data neuvedl.

Čtěte také:

Ekonomika EU stagnuje, Česko je mezi nejhoršími

HDP Česka stoupl za 20 let o polovinu, Slovenska o 65 procent

„Mezikvartálním propadem o celý procentní bod se česká ekonomika řadí mezi země EU s nejhorším výkonem. Vysvětlení propadu, sestávající z nižší přidané hodnoty pojišťoven a nižší vybrané spotřební daně na tabák, zní poněkud zvláštně. Otázkou je, jakým způsobem byl očištěn efekt přestupného roku, jehož první kvartál byl meziročně o víc než procento delší. Možná je právě toto klíčem k překvapivému zveřejnění. Výsledek je každopádně nekonsistentní s řadou nedávno zveřejněných krátkodobých ukazatelů,“ mírně zpochybnil odhad ČSÚ Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Meziroční růst HDP Česka (1990-2011)Meziroční růst HDP (1990-2011)Meziroční růst HDP (1990-2011) | vrba@mf.cz

„První odhad českého HDP ostře kontrastuje s dnes zveřejněnými výsledky německé ekonomiky. (Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,5 procenta). Hlavním rysem současného vývoje je fakt, že exportně orientovanému průmyslu se docela daří, zatímco stavebnictví a služby strádají nedostatkem poptávky, zvláště té domácí. Otázkou je, jak dlouho to průmyslu ještě vydrží, protože poslední údaje za březen - ať už PMI nebo zakázky - optimismu moc nepřidaly,“ podotkl Petr Dufek z ČSOB.

O vývoji německé ekonomiky si přečtěte zde:

Analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank to vidí podobně jako Dufek. HDP táhne vzhůru zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka je v silném útlumu. „Při takto slabých údajích o HDP by vláda měla být dvakrát opatrná ve svých škrtech, zejména u investic,“ uvedl Brožka. „Česká republika opět bledne i ve srovnání se Slovenskem, kde růst činil 0,8 procenta mezikvartálně a 3,1 % meziročně,“ dodal.

„Od ještě horších výsledků zachraňuje českou ekonomiku zahraniční obchod. Německá ekonomika, která je hlavní vývozní zemí, stále drží celou Evropu nad vodou, poptávka po českém zboží zatím výrazně neklesá. Daří se ale i na trzích na východ od naší hranice - například v Rusku, které se tak stává znovu objeveným trhem,“ řekl Michal Kozub z Home Creditu.

Růst HDP také okrajuje inflace, která je třeba ve srovnání s Německem asi o 1,5 procenta vyšší. „V běžných cenách HDP vzrostl o více než dvě procenta, což však bylo zcela eliminováno zvýšením úhrnné cenové hladiny o 3,2 procenta,“ vyčíslil vliv inflace ČSÚ.