Ohořelý vrak trajektu Norman Atlantic dorazil do přístavu Brindisi

Ohořelý vrak italské lodi Norman Atlantic

Ohořelý vrak italské lodi Norman Atlantic Zdroj: ctk/AP

Hořící trajekt Norman Atlantic
Požár na trajektu Norman Atlantic
Lidé na hořícím trajektu Norman Atlantic
Lidé na hořícím trajektu Norman Atlantic
Automobily na hořícím trajektu Norman Atlantic
12
Fotogalerie
Trajekt Norman Atlantic, jehož požár uprostřed Jónského moře stál život nejméně 11 lidí, dnes dorazil dopřístavu Brindisi na jihu Itálie. Ohořelý vrak jistí z obou stran dva remorkéry, aby se nepotopil. Do útrob lodi pronikli hasiči, jejichž úkolem je zlikvidovat poslední doutnající ohniska požáru a umožnit tak prohledání všech prostor, zda v nich nejsou ještě další mrtví.

Plavidlo začalo hořet v neděli poblíž ostrova Korfu a do dnešního dne stále není jasný konečný počet obětí, protože italské a řecké úřady se výrazně liší, co se týče množství pohřešovaných. Teprve nyní bude možné ohořelou loď zevrubně prohledat a zjistit, zda neskrývá další mrtvá těla. Experti také začnou zjišťovat, co požár způsobilo.

Ve čtvrtek se k vraku lodi připojil remorkér, který ho z Vlorského zálivu u Albánie odtáhl do italského přístavu. Tam dorazil dnes ráno, není ale jasné, kdy bude moci zakotvit u pevniny. Úřady si chtějí být jisté, že loď už nepředstavuje žádné nebezpečí a že požár je zcela uhašen.

Oheň na palubě italského trajektu, který byl na cestě mezi řeckým Patrasem a italskou Anconou, spustil o víkendu rozsáhlou záchrannou akci, kterou komplikovalo špatné počasí. Z lodi bylo podle italských úřadů postupně evakuováno 477 lidí.

Stále se ale neví, kolik lidí lodí cestovalo. Provozovatel plavidla - řecká trajektová společnost ANEK Lines, uvedla, že pasažérů bylo 474. Italský prokurátor Giuseppe Volpe, který nehodu vyšetřuje, mluví o tom, že na trajekt se poslední chvíli nalodilo množství dalších lidí a že cestujících bylo nejméně 499.