Orbán: Maďarsko vetuje případné sankce EU vůči Polsku

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

Případné sankce Evropské unie vůči Polsku by Maďarsko vetovalo. V rozhlasovém rozhovoru to dnes uvedl premiér Viktor Orbán. Prohlásil rovněž, že Brusel by měl vybudovat "obrannou linii" na severní hranici Řecka, neboť dohoda s Tureckem prý nezabrání stovkám tisíc migrantů v cestě do Evropy.

„Evropská unie by neměla uvažovat o žádné formě sankcí vůči Polsku, neboť by to vyžadovalo jednomyslnost a Maďarsko nikdy žádnou formu sankcí vůči Polsku nepodpoří,“ uvedl Orbán.

Polsko čelí v posledních týdnech silné kritice Evropské unie kvůli sporné novele zákona o veřejnoprávních médiích, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Andrzej Duda. Změny umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi.

Tajné jednání

Prohlášení maďarského premiéra přišlo jen dva dny poté, co se Orbán v polském horském penzionu v Niedzici neformálně setkal s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Obsah jednání politici nezveřejnili. Agentura Reuters schůzku označila za zjevnou snahu posílit euroskeptické spojenectví ve střední Evropě.

Nedramatizujme to příliš. Je to důležitá věc, ale musíme mít přátelské a dobré vztahy s Polskem

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek uvedl, že nečeká, že změny polských zákonů o médiích a ústavním soudu povedou k opatřením ze strany Evropské unie. „Nedramatizujme to příliš. Je to důležitá věc, ale musíme mít přátelské a dobré vztahy s Polskem. Jsme konstruktivní, do Polska se netrefujeme,“ prohlásil Juncker v Amsterodamu.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas potvrdil, že komise ve středu večer dostala z Varšavy dopis s odpověďmi na otázky, které v souvislosti s mediálním zákonem poslal v prosinci místopředseda EK Frans Timmermans. Podrobnosti mluvčí Margaritis Schinas neuvedl. Komise se bude právní situací v Polsku zabývat 13. ledna.

Podle sedmého článku evropské smlouvy v případě, že některý stát závažně a trvale porušuje základní hodnoty EU, mohou ostatní členské země rozhodnout o pozastavení některých jeho práv v unii, včetně práva hlasovat. Takové rozhodnutí by ale v polském případě mohlo přijít až po několika fázích jednání mezi komisí a Varšavou. O případném opatření se hlasuje kvalifikovanou většinou, nikoli jednomyslně.

Nová obranná linie

Orbán se v rozhlasovém rozhovoru vyjádřil rovněž k migrační krizi. Brusel by měl podle něj vybudovat novou „obrannou linii“ na severní hranici Řecka. Dohoda unie s Tureckem uzavřená na konci listopadu, která má zbrzdit přílivu migrantů z Blízkého východu do Evropy, podle něj nebude k zastavení migrační vlny stačit.

„Myslím, že další obranná linie, kterou musíme vybudovat, leží na severní hranici Řecka,“ uvedl Orbán. K dalším opatření v boji s migrací by podle něj mělo patřit přijetí Bulharska do schengenského prostoru a zaslání finanční podpory Makedonii na zajištění ochrany hranic. „Nemyslím si, že dohoda s Tureckem bude sama o sobě stačit,“ dodal.

Maďarsko loni zastavilo přiliv migrantů do země přes takzvanou balkánskou stezku výstavbou hraničního plotu. Migranti následně zvolili cestu na západ Evropy přes Chorvatsko a Slovinsko.