Orbán navrhl kvůli kvótám na migranty slíbenou změnu ústavy

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán
Viktor Orbán
Základní kámen motorárny Flex Engine Plant v továrně Opel poklepal maďarský premiérViktor Orbán.
Viktor Orbán
19
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v parlamentu předložil návrh změn ústavy, který se týká kvót pro přerozdělení migrantů mezi členské země Evropské unie. Úpravu základního zákona v tom smyslu, aby kvóty nebyly připuštěny, slíbil v souvislosti s referendem, které se k této otázce v Maďarsku konalo 2. října.

Návrh předsedy vlády obsahuje mimo jiné zákaz usazování cizinců v Maďarsku v rozporu s maďarskými zákony, které upravují získání práva na pobyt v zemi, napsala agentura MTI. Zakotvují i zákaz usazování "zahraniční populace" v zemi.

Pětibodový návrh umožňuje občanům ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor, aby v Maďarsku žili. Ale až po splnění procedur, které stanovují maďarské zákony schválené maďarským parlamentem a po individuálním zvážení jejich žádosti na úřadech.

Pro navržené změny ústavy musí hlasovat kvalifikovaná většina poslanců. Vládní koalice, v níž má Orbánova strana Fidesz hlavní slovo, po loňských doplňovacích volbách o tuto většinu těsně přišla. Opoziční Demokratická strana a Maďarská socialistická strana se nyní rozhodly práci parlamentu bojkotovat.

Téměř všichni účastníci referenda, přes 98 procent, povinné kvóty odmítli. Nicméně hlasování nebylo platné, protože účast nepřekročila zákonem stanovených 50 procent všech registrovaných voličů. Hlasovat jich přišlo jen kolem 40 procent.

Představitelé Evropské komise neplatnost referenda uvítali jako "prohru" maďarského premiéra. Pro Orbána byl však rozhodující drtivý poměr ve prospěch odpůrců kvót, výsledek tak považuje za své vítězství a za souhlas veřejnosti se svou přísně protiimigrační politikou.