Orbán se stal počtvrté maďarským premiérem. Skončila tím éra liberální demokracie, řekl

Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz oslavila vítězství v maďarských parlamentních volbách

Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz oslavila vítězství v maďarských parlamentních volbách Zdroj: Reuters

Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz oslavila vítězství v maďarských parlamentních volbách
2
Fotogalerie

Maďarský parlament dnes podle očekávání zvolil novým premiérem opět Viktora Orbána. O jeho setrvání v čele vlády nebylo pochyb vzhledem k tomu, že Orbánova strana Fidesz společně s koaličními křesťanskými demokraty v dubnových volbách obhájily dvoutřetinovou většinu poslaneckých mandátů. Staronový premiér ve svém projevu načrtl konzervativní vizi rozvoje společnosti v příštích letech, místo "ztroskotané" liberální demokracie, "jejíž éra skončila", jak řekl.

"Nahradili jsme ztroskotanou liberální demokracii křesťanskou demokracií 21. století, která zaručuje lidem důstojnost, svobodu a bezpečnost. Podporuje tradiční rodinný model, zadržuje antisemitismus, brání naši křesťanskou kulturu a dává našemu národu šanci přežít a prosperovat," řekl Orbán, který je u moci nepřetržitě od roku 2010.

Orbán se stává šéfem maďarského kabinetu již potřetí v řadě. Celkem však tento úřad bude zastávat už počtvrté, poprvé do něj nastoupil v roce 1998.

Reformy realizované vládami nyní 54letého pravicového politika vyvedly zemi z finančních potíží způsobených globální ekonomickou krizí. Orbán se ovšem zároveň stal v Evropské unii terčem kritiky kvůli legislativním krokům posilujícím jeho moc a rovněž kvůli svému důraznému odporu proti imigrační politice prosazované Evropskou komisí.