Orbánova novela ústavy neprošla, neprojdou však ani migranti

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ČTK

Fico, Merkelová, Szydlová, Orbán, Sobotka, V4
Viktor Orbán
Viktor Orbán
Maďarští voliči v referendu odmítli kvóty na rozdělování migrantů
Orbánovo Maďarsko oplotilo svou zemi proti uprchlíkům
6
Fotogalerie

Maďarský parlament neschválil vládní návrh změny ústavy, který zakazoval přijímání uprchlíků na základě přerozdělovacích kvót Evropské komise. Jde o největší porážku premiéra Orbána v parlamentu od roku 2010.

Viktor Orbán si naběhl na řádný políček. Takto hodnotí maďarský politický slang to, co se stalo s premiérovou osobní předlohou novely maďarské ústavy, která měla jednou provždy skoncovat s přesídlováním „cizí populace“ bez souhlasu parlamentu. Novela v parlamentu neprošla. To však zdaleka neznamená, že běženci v Maďarsku dostávají zelenou.

Řeč čísel je stručná a jasná. Vláda potřebovala 135 hlasů a získala pouze 131, dokonce o dva méně, než kolik mají vládní strany dohromady (133). Nehlasovala krajní pravice ani levice. Celá opozice však předem dala vědět, že hlasování bude ignorovat.

Bezprostřední premiérova reakce po neúspěšném hlasování ukázala, že vláda byla připravena i na tento scénář. Je už více než pravděpodobné, že se o protlačení novely pokusí znovu při splnění požadavku krajní pravice zrušit takzvané imigrační obligace. Jde o možnost koupit státní cenné papíry v hodnotě 300 tisíc eur za povolení k pobytu v Maďarsku. S tím nesouhlasí vlivná radikální strana Jobbik. Ta nechce „ani bohaté, ani chudé migranty a teroristy“ a zrušením obligací podmínila vládě podporu. Ta zase v prvním kole nechtěla ztratit tvář a v chvatu plnit podmínku radikálů. Nyní však už naznačila, že do konce roku tyto obligace zruší.

Přestože se Orbán zejména za hranicemi Maďarska jeví jako silný premiér, musí teď v krátké době na domácí scéně polykat hořké pilulky.

Referendum ze 2. října bylo sice pro malou účast voličů neplatné, ale Orbánův kabinet si z něj vzal, že se proti evropským povinným kvótám vyjádřilo přes tři miliony Maďarů a vyložil to jako novou národní jednotu. Výsledky včerejšího parlamentního hlasování o novele ústavy však podobně ohnout už není možné. Vůbec první velká porážka premiéra Orbána v parlamentu od roku 2010 je nesporná. A tak vládní poslanci začali všem ostatním vehementně nadávat do vlastizrádců. Podle nich pro migranty v Maďarsku vždy platilo, platí a platit bude, že jsou nežádoucí.