Juncker členským státům EU: Začněte naplňovat migrační kvóty, v opačném případě jde o začátek konce unie

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: reuters

První nasazení Evropské pohraniční stráže
První nasazení Evropské pohraniční stráže
První nasazení Evropské pohraniční stráže
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
58
Fotogalerie

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker znovu apeloval na členské státy Evropské unie, aby plnily unijní plán na přerozdělování uprchlíků podle kvót. Jinak by to podle něho byl "začátek konce" unie.

Komise představila loni plán na přerozdělení 160.000 uprchlíků v členských zemích unie. "Někteří členové jej ale neuplatňují," postěžoval si Juncker na konferenci v Paříži.

"To je začátek konce, pokud pevné pravidlo, které bylo demokraticky zpracováno, členské státy nedodržují," řekl zejména s poukazem na Maďarsko.

"Pokud pokaždé, kdy některý členský stát nesouhlasí s nějakým rozhodnutím, uspořádá referendum, aby tvrdil opak toho, co říkají právní pravidla, pak nedokážeme spravovat a řídit Evropskou unii," prohlásil Juncker.

Evropská unie stojí na právu, sdělil také Juncker. "Vidět, že se dnes některé členské státy vyznačují tím, že již nerespektují evropské normy, je velmi smutné," dodal.

Maďarsko uspořádalo v neděli referendum o přesídlování uprchlíků. Kvůli nízké volební účasti bylo označeno za neplatné. Maďarský premiér Viktor Orbán ale s poukazem na to, že prakticky všichni ze zhruba 40 procent zúčastněných voličů hlasovali proti kvótám, ohlásil záměr požádat parlament, aby hlasoval o odmítnutí přijímání uprchlíků z jiných států EU. Kvóty odmítají mimo jiné také Česko a Slovensko.