Orbánova vláda znárodní dluhy samospráv

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský stát převezme dluhy samospráv, oznámil s velkou vervou premiér Viktor Orbán. Hrubé rysy plánu vypadají takto: dluhy obcí do pěti tisíc obyvatel přejdou na stát úplně, samosprávy s počtem obyvatel nad pět tisíc mohou počítat s odepsáním v průměru 40 procent svých dluhů. Podrobnosti plánu se ale ještě dolaďují.

V Maďarsku je 3200 samosprávných obcí a měst, z toho jich je v nějaké míře (většinou na pokraji krachu) zadlužených 1956. Vláda na jejich oddlužení vyčlení 612 miliard forintů. Tuto sumu pravděpodobně získá z vydání státních obligací. Dobrým samosprávám hospodařícím bez dluhů chce vláda zabezpečit nějakou formu kompenzace.

Zatím se o tom jen šeptá, ale špatně by opět mohly dopadnout banky, především OTP Banka, u které má dluhy třetina maďarských samospráv. Předseda maďarského Svazu obecních samospráv a poslanec za vládní Fidesz Jenő Schmidt totiž vyzdvihuje nejen možnost samospráv začít příští rok s čistým štítem. Pointu vidí i v tom, že vláda dostane od bank mnohem lepší podmínky než obce, úroky pro stát by mohly být alespoň o pět procentních bodů nižší, což při celkové sumě není zanedbatelné.

Samotné banky o tom zatím nic konkrétního nevědí. Předem s nimi totiž situaci nikdo z vlády nekonzultoval, což už je podle bank běžná praxe. Šéfka komunikace bankovního svazu Ágnes Sütőová uvedla, že bankéři prý vše, co z vlády zaznělo, teprve studují.

Analytici ekonomických portálů ale prakticky vylučují, že by banky na této velnout korysé vládní akci nemusely nést nějaký podíl. I předseda parlamentní frakce strany Fidesz Antal Rogán řekl, že banky budou muset poskytstátu „nějaký diskont“. Z vládních kruhů pronikly například informace, že by stát financoval 85 procent a banky by odepsaly 15 procent dluhů samospráv. Orbán zatím něco takového jen naznačil. „Toto rozhodnutí se zřejmě nebude líbit těm, kteří jsou zainteresovaní na tom, aby z vás nadále tahali kořist,“ podotkl.

Čtěte také:

Orbán: Zavést euro už pro Maďarsko není povinností

Pomůžeme si sami. Orbán smetl ze stolu podmínky MMF a EU

Orbán znárodňuje: Koupili jsme MOL, koupíme zpět i E.ON

Ďábel se skrývá v detailech, konstatuje opoziční politik, socialistický primátor velkoměsta Segedín László Botka. Uznává, že i jeho město odepíše dluhy ve výši čtyř až pěti miliard forintů. „Příští rok však budeme mít méně peněz na fungování. Protože kromě dluhů nás stát ‚osvobodí‘ i od různých úloh, převezme například základní školy, zdravotní instituce a podobně. V našem případě v hodnotě 7,5 miliardy forintů, avšak městu Segedín se zkrátí rozpočtové příspěvky o deset miliard forintů,“ poznamenává Botka, podle něhož vláda samosprávy nezachraňuje, ale likviduje.

Zestátní i školy

Maďarský stát by měl od 1. ledna 2013 převzít od samospráv i dětská zdravotnická zařízení, psychiatrické léčebny, část nemocnic, ale i školy. Základní téměř všechny, půjde tedy o tisíce institucí. Stát bude nově zodpovídat za financování i personál škol. Mají se vytvořit takzvané učební rajony, které jmenují ředitele a převezmou i majetek škol. Samosprávy zatím nevědí, zda a v jaké míře by se měly podílet na nákladech a jestli budou mít nějaké slovo při výběru pedagogů a ředitelů, kteří ovlivňují dění v obcích.