OSN: Pomoc se dostala jen ke 30 procentům Syřanů v obležených oblastech

Kurdští bojovníci v Sýrii

Kurdští bojovníci v Sýrii Zdroj: Lenka Klicperova

I přes nedávno uzavřené příměří se nutná pomoc letos dostala zatím jen ke třiceti procentům Syřanů, kteří žijí v obléhaných oblastech, a k méně než deseti procentům syrských obyvatel v těžko přístupných oblastech. Oznámil to šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Radě bezpečnosti OSN řekl, že pomoc není možné dostat ke 4,6 milionu Syřanů. Důvodem je špatná bezpečnostní situace a také překážky, které kladou místní bojovníci.

Od konce února, kdy vstoupil v platnost klid zbraní mezi syrskou vládou a opozicí, existuje podle O'Briena v souvislosti s krizí v Sýrii určitý „záblesk naděje“. Zabito a zraněno bylo mnohem méně civilistů a znát je i pokrok v distribuci humanitární pomoci.

OSN a její partneři nicméně stále nemají k lidem, kteří to potřebují, „trvalý, bezpodmínečný a neomezený přístup“ tak, jak to vyžaduje mezinárodní právo, dodal šéf humanitárních operací OSN.

Od začátku roku se podle něj konvoje s pomocí dostaly jen ke 150 tisícům lidí v 11 z celkem 18 obléhaných oblastí. Syrská vláda rovněž zatím ještě neschválila distribuci pomoci pro tři obležené oblasti - Dumy, Daráji a Harastá - ležící jen pár minut od skladů OSN v Damašku.

„Situace v těchto oblastech je hrozná, zejména v Daráji, kde máme zprávy o nedostatku potravin, čisté vody, léků, elektřiny a dalších základních potřeb. Zajištění výživy je na katastrofální úrovni, máme také informace o tom, že tam jsou lidé nuceni jíst trávu,“ řekl O'Brien.