OSN: V Halabu čeká na evakuaci 600 zraněných. Nálety zasáhly dvě nemocnice

Halab

Halab Zdroj: reuters

Halab
Halab
Halab
Halab
Protivládní síly v Halabu
11
Fotogalerie

Až 600 lidí zraněných v bojích ve východním Halabu nelze na místě ošetřit a je třeba je evakuovat. Řekl to zástupce zmocněnce OSN pro Sýrii Ramzí Azzadín Ramzí. Spojenci syrské armády oznámili dobytí tábora Handarát na severu Halabu. Ofenziva proti tamním čtvrtím ovládaným povstalci trvá od minulého týdne.

V úterý armáda se svými spojenci otevřela několik front, jedna z nich byla právě v oblasti Handarátu. Zástupce povstalců zprávu o dobytí Handarátu potvrdil. Řekl, že je to už podruhé a že syrská armáda se tohoto místa zmocnila také v sobotu, ale povstalci ho protiútokem dobyli zpět. Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) se v okolí místa stále bojuje.

Svět stupňování bojů v Halabu odsoudil a Francie začala prosazovat na půdě Rady bezpečnosti OSN rezoluci o zastavení bojů.

Ve východní části města jsou k dispozici jenom tři desítky lékařů na 250 tisíc obyvatel. Při středečních náletech byly poškozeny dvě nemocnice.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura prohlásil, že je těžké obnovit mírové rozhovory, když "všude dopadají bomby". "Někteří se domnívají, že mohou Halab dobýt bombardováním jeho východní části, ale tak to není. K míru se nelze dostat rozbombardováním cesty k němu vedoucí. Jsme svědky porušení dohody, která byla základem pro novou etapu," uvedl de Mistura po setkání s papežem Františkem. Řekl mu, že "v Sýrii ještě nebylo hůř, protože tam bylo příměří na dosah a teď je ohroženo".

Rusko a USA dohodly příměří 9. září, ale klid zbraní trval jenom týden, a to ještě sporadicky.