Asadova armáda začala s povstalci bojovat pomocí pěchoty. NATO protestuje

Halab

Halab Zdroj: reuters

Halab
Halab
Halab
Halab
Halab
24
Fotogalerie

Syrská armáda a její spojenci dnes zaútočili na povstaleckou část města Halab současně na čtyřech frontách. Jde o první pozemní operaci proti části města ovládaného opozicí. Armádě se podařilo postoupit do centra, zmobilizovala také dělostřelectvo, které k útoku povede speciální jednotka. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil operace proti Halabu za zjevné porušení mezinárodního práva. Světová zdravotnická organizace (WHO) požádala o vytvoření koridorů pro evakuaci raněných a nemocných osob.

Stoltenberg považuje útoky na Halab "za morálně zcela nepřijatelné a za zjevné porušení mezinárodního práva". Řekl také, že se připojuje k těm, kdo vyzývají Rusko, aby se zasadilo o obnovu příměří, o vyslání humanitární pomoci a obnovu mírových rozhovorů.

Zástupce syrské armády ujistil, že operace na východě města potrvá tak dlouho, dokud z něj nebudou vytlačeni teroristé, k nimž Damašek řadí i oponenty režimu. Vládní oddíly povolaly silné skupiny dělostřelectva, v jejichž čele je elitní jednotka. Armáda zároveň začala přesouvat obrněné a tankové jednotky k východní části města.

Dnes vojsko postoupilo do centra města a obsadilo tam několik budov. Bojuje se v okolí tábora Handarát severně od centra, u blízké nemocnice Kindí, v centrální čtvrti Rášidín a na jihozápadě města. Zástupce povstalců řekl, že prozatím byly útoky odraženy, ale že provládní síly se mobilizují v dalších dvou oblastech. "Dnes použili mnoho vrtulníků a také barelové bomby," citovala ho agentura Reuters.



WHO požádala o zajištění koridorů k evakuaci raněných a nemocných. Podle lékařů je potřeba vyvézt nejméně 40 lidí, většina z nich ale chce do povstalci ovládané části Sýrie nebo do ciziny. Uvažuje se o převozu do provincie Idlib nebo i do Turecka. Připravují se seznamy osob a WHO už požádala o zajištění koridoru syrské ministerstvo zahraničí.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov oznámil, že ministr zahraničí Sergej Lavrov poslal svému syrskému protějšku Valídovi Mualimovi pozvánku k návštěvě Ruska. "Ministr Mualim má otevřenou pozvánku do Moskvy, je vždy vítán," sdělil Bogdanov. Mualim tento týden v televizním rozhovoru řekl, že považuje nedávnou rusko-americkou dohodu o příměří v Sýrii stále za životaschopnou.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Írán, tedy spojence Damašku, aby zabránily Damašku páchat "válečné zločiny". Podle Ayraulta je cílem současné ofenzívy dobýt východní Halab, přinutit tamní obyvatelstvo odejít a nahradit je Syřany loajálními k Damašku.

 

Ofenzíva proti Halabu byla zahájena minulý čtvrtek, v pondělí bylo hlášeno 280 mrtvých.

Turecko, které se bojů na severu Sýrie účastní, oznámilo, že je připraveno zúčastnit se operace proti Rakce, kde má hlavní sídlo teroristická organizace Islámský stát. Jeho ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu však vyloučil spolupráci Ankary se syrskými Kurdy v této operaci.