OSN: V žebříčku lidského rozvoje vede Norsko, Česko zůstává 28.

Podle indexu lidského rozvoje (HDI) se nejlépe žije v Norsku, Austrálii a Švýcarsku. Česká republika ze 187 porovnávaných zemí zůstává na 28. pozici. Nejhorším podmínkám čelí obyvatelé středoafrických zemí. Zprávu o lidském rozvoji spolu s ukazatelem vydal Program OSN pro rozvoj (UNDP).

Index porovnává 187 zemí světa, zahrnuje údaje o chudobě, gramotnosti, vzdělání, střední délce života a dalších kritériích. Zpráva UNDP přitom varuje, že tempo růstu rozvoje klesá. Zároveň zdůrazňuje, že jednou z hlavních výzev je vytvoření sociálních a pracovních jistot, zejména pro ohrožené skupiny obyvatelstva.

Podle Světové banky žije v chudobě 1,2 miliardy lidí, musí si tedy vystačit s maximálně 1,25 dolaru (26 korunami) na den. UNDP má svůj vlastní index, podle kterého v podmínkách chudoby žije dokonce 1,5 miliardy obyvatel země.

V porovnání s předchozím obdobím došlo v letech 2008-2013 ve všech regionech světa ke snížení tempa růstu lidského rozvoje. Kvůli finanční nestabilitě a sílícím problémům v oblasti životního prostředí roste zranitelnost obyvatelstva ve světě.

V některých regionech se sice snížila nerovnost příjmů, přesto 85 nejbohatších lidí světa vlastní stejné bohatství jako 3,5 miliardy nejchudších obyvatel planety, upozorňuje britský deník The Guardian.

OSN nemá dostatek peněz na potraviny pro uprchlíky v Africe