Otravy metanolem mají první zahraniční oběť

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V polském Płocku dnes v důsledku otravy metanolem zemřel 47letý muž. Další muž, v jehož těle byla také zjištěna přítomnost nebezpečného metanolu, leží ve vážném stavu v tamější nemocnici. Informoval o tom dnes polský server gazeta.pl.

„Předběžné závěry nenaznačují původ metanolu z České republiky,“ řekl Christopher Sand, mluvčí policie města Płocku, které leží asi 100 kilometrů severozápadně od Varšavy. Sand dodal, že muži nepili alkohol společně a jedná se tedy o dva samostatné případy. Muž, který dnes zemřel, byl převezen do nemocnice v pátek.

V souvislosti s aférou s pančovaným alkoholem dnes portál tvn24.pl informoval, že polská policie zadržela na jihu země Slovenku, která prodávala nekolkovaný a podezřelý alkohol z České republiky. V zajištěném kontrabandu jsou podle vyšetřovatelů také čtyři lahve s etiketami, před nimiž Praha varuje, napsal dnes .

Slovenka prodávala tvrdý alkohol na tržišti v jihopolském městě Tarnowskie Góry. Policisté při kontrole nalezli 71 lahví bez příslušných kolků, mezi kterými byly i čtyři kusy, které jsou považovány za možnou hrozbu, protože mají podezřelé etikety. Specialisté nyní zjišťují, zda obsahují nebezpečný metanol.

Polští hygienici již několik dní provádějí kontroly obchodů a podezřelého alkoholu. Ze 453 odebraných vzorků doposud vyhodnotili asi čtvrtinu, v žádném z nich se nebezpečný metanol neprokázal. Úřady zatím zajistily v celé zemi více než 159 tisíc lahví alkoholu původem z Česka a uskutečnily inspekce na 38 tisících místech, kde se alkohol prodává.

Aféra s pančovaným alkoholem si v Česku za poslední dny vyžádala již 24 obětí, další lidé kvůli otravě metanolem leží v nemocnicích. Praha ve čtvrtek rozšířila dosavadní zákaz, prodej, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent i na vývoz tohoto zboží do ciziny. Polsko zakázalo prodej českých nápojů s obsahem alkoholu přes dvacet procent v neděli.