Ottawa kvůli protestům vyhlásila nouzový stav, Macron chce vyjednat mír pro Ukrajinu

Ottawa vyhlásila nouzový stav kvůli protestům.

Ottawa vyhlásila nouzový stav kvůli protestům. Zdroj: Profimedia, E15

Protest kanadských kamioňáků pokračuje.
Protest kanadských kamioňáků pokračuje.
Protest kanadských kamioňáků pokračuje.
Protesty zvané Konvoj svobody v Ottawě
Protesty v kanadské Ottawě
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Ottawa si neví rady s protesty řidičů kamionů

V Kanadě se vyostřily protesty proti koronavirovým opatřením natolik, že starosta Ottawy Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Protestující s kamiony, kterým se nelíbí povinnost očkování při cestě přes americkou hranici, už více než týden blokují centrum metropole. „Situace je nyní zcela mimo kontrolu, protože to jsou demonstranti, kdo si diktuje pravidla,“ řekl Watson.

V centru Ottawy zůstává na pět stovek kamionů, policie zakázala lidem, aby jejich řidičům nosili potraviny a palivo. Protesty se odehrávají i v dalších městech, ve Vancouveru se konala i protidemonstrace. Služba GoFundMe v pátek zrušila dárcovskou stránku Konvoje svobody s tím, že hnutí porušuje podmínky platformy podle ní nezákonnou činností.

Macron jede jednat o míru pro Ukrajinu

Pokračuje diplomatická snaha o snížení napětí na Ukrajině, dnes bude v Moskvě jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Dopředu prohlašoval, že dohoda, která odvrátí válku, je možná. Ukrajinská suverenita podle něj není k diskuzi, je však třeba respektovat ruské bezpečnostní obavy.

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli zopakoval, že nepovolí dodání zbraní na Ukrajinu. Odkázal se na zažitý postup Berlína neposílat je do krizových zón. Ohradil se zároveň proti nařčení, že je Německo považováno za slabý článek NATO. „Jde o mylný dojem, který nepřevládá ani ve Washingtonu,“ řekl televizní stanici ARD. Německo je zároveň připravené posílit své vojenské jednotky v Pobaltí.

Z trhů a burz

Trhy čekají na další výsledky a data o inflaci

Očekávání před zahájením obchodování jsou tento týden smíšená. První únorový týden dopadl optimisticky, pro indexy S&P 500 a Nasdaq Composite byl zatím letos nejlepší. Pomohly lepší než očekávaná data o trhu práce za leden a silné čtvrtletní výsledky firem. Dosud je představila zhruba polovina společností zahrnutých v indexu S&P, většina překonala očekávání tržeb a zisků.

Ne všem firmám se ale uplynulý týden dařilo. „Trh začíná být více selektivní. Příliv už nezvedne všechny lodě a trh bude stále méně a méně shovívavý,“ uvedla podle CNBC banka Wells Fargo.

Amazon a Nike zvažují koupi Peloton Interactive

Americký internetový obchod Amazon a sportovní značka Nike údajně zvažují koupi firmy Peloton Interactive zaměřené na domácí cvičení, uvedla BBC. Nákupy jejích běžeckých pásů a rotopedů během pandemie výrazně vzrostly, ale v poslední době s rozvolněním opatření zájem opadl.

Společnost navíc v uplynulých měsících čelila dalším problémům souvisejícím s bezpečností svých produktů, které poslaly dolů její akcie. Za minulý rok ztratily osmdesát procent hodnoty. „Nekomentujeme fámy a spekulace,“ odmítl však Amazon objasnit své záměry podle britské stanice.

Mercedes dostal v Jižní Koreji pokutu kvůli emisím

Jihokorejský antimonopolní úřad vyměřil německé automobilce Mercedes-Benz a její jihokorejské divizi pokutu 20,2 miliardy wonů (zhruba 355 milionů korun) za klamavou reklamu související s emisemi jejích naftových vozů. Úřad se odkázal na to, že automobilka za pomoci instalace nezákonného softwaru do svých vozidel manipulovala se zařízeními pro snižování emisí.

Tweet dne

Papež František @Pontifex v neděli popsal jako „nádherné“ to, jak se lidé shromáždili, aby vyvinuli úsilí, nakonec marné, k záchraně života Rayana, pětiletého chlapce, jenž byl několik dní uvězněn ve studni ve vesnici v Maroku.

Novinář al-Džazíry Saad Abedine reaguje na neúspěšný, ale heroický pokus o záchranu života marockého chlapce, který sledovalo nejen v Maroku velké množství lidí. Soustrast rodině vyslovily i významné osobnosti, například francouzský prezident Emmanuel Macron. Solidarita zjevně učinila velký dojem i na papeže Františka.

Stane se dnes

  • Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová prostřednictvím videohovoru vystoupí před hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel budou jednat s polským prezidentem Andrzejem Dudou.
  • Ministři hospodářství Francie a Německa Bruno Le Maire a Robert Habeck vystoupí na společné tiskové konferenci.