Vláda zastavuje pomoc zombie firmám. Místo dvanácti miliard rozdělí tři

Vinohradský Parlament

Vinohradský Parlament Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vinohradský Parlament
Bruxx
Bruxx
Bruxx
5
Fotogalerie

Přibližně jedenáct tisíc živnostníků a firem zasažených covidovými zákazy a omezeními dostane pomoc od státu. Odhaduje to ministerstvo průmyslu a obchodu, které chce na kompenzacích rozdělit 2,5 až tři miliardy korun. To je zhruba čtvrtina sumy, kterou na podzim slibovala bývalá vláda. Kabinet Petra Fialy má programy definitivně schválit příští týden po diskuzích se svazy podnikatelů. Některá sdružení míní, že kritéria jsou nastavena příliš tvrdě a řada subjektů na peníze nedosáhne.

Šéf rezortu průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN) by byl rád, kdyby šlo o poslední programy, které ministerstvo vypíše. „Covid s námi bude bohužel déle, než jsme doufali. Všichni se musíme adaptovat a naučit se v tomto ne už tak novém prostředí fungovat. Naším cílem je pomoci podnikatelům s adaptací na tuto novou realitu,“ řekl. 

Podmínkou pro získání pomoci bude pokles tržeb ve druhém pololetí loňského roku oproti stejnému období v roce 2019 o 50 procent. Maximální výše podpory pro jeden subjekt se bude pohybovat mezi půl milionu až 1,5 milionu korun v závislosti na odvětví. Některé dílčí parametry bude Síkela s oborovými organizace ještě ladit.  

Nejdůležitější daňové novinky roku 2022

Video placeholde
• Videohub

Například České unii cestovního ruchu v návrhu chybějí malí a střední podnikatelé, jako jsou provozovatelé bazénů, prodejci letenek, instruktoři lyžování nebo průvodci. „Pevně věříme, že do kompenzací budou zahrnuti, stejně jako rodinné podniky, které jsou opatřeními také dotčeny a zatím nemohly čerpat žádné cílené kompenzace ani v roce 2020,“ uvedl viceprezident unie Jakub Juračka.

Sdružení vládě vytýká i to, že dosud nereagovala na výzvy ke spuštění příspěvku B z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. Tím stát dříve při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnával 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Fialův kabinet pomoc zastavil od ledna. „Program byl klíčovým prostředkem pro udržení zaměstnanosti ve službách a měl být prvním krokem k podpoře podnikatelů a jejich pracovníků,“ soudí Juračka.

Vládní strany to však vidí jinak. „Programem Antivirus B nesmíme uměle udržovat zombie pracovní místa nebo zombie firmy, které by přirozeně zanikly i bez epidemie. Omezovat podnikání, které vyžaduje následně subvence, proto musíme jen v nejzazších případech,“ řekl ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.     

Síkela se nyní soustředí především na pomoc sektorům, které ve druhé polovině minulého roku čelily protiepidemickým restrikcím a jsou tak nejvíce zasaženy poklesem tržeb. Kompenzace proto budou cílit na restaurace, hudební kluby, cateringové společnosti, cestovní agentury a na organizátory kulturních a sportovních akcí. Primárně se ministerstvo zaměří na organizátory adventních trhů a samotné trhovce.

„Ti byli ze dne na den připraveni o možnost prodeje svých výrobků a jejich práce tak byla často zcela znehodnocena,“ podotkl ministr. Maximální podpora pro stánkaře se bude odvíjet od počtu jejich stánků a dnů, kdy měl trvat adventní trh. Nejvyšší možná kompenzace pro jednoho obchodníka za třicet dní bude 330 tisíc korun.

Pro firmy zejména z výrobní sféry ministerstvo vytvoří nové programy a nástroje. Půjde například o dotace z Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy. Prostředky mají sloužit na digitalizaci či energetické úspory.

Ještě za exministra Karla Havlíčka (ANO) připravil rezort obnovení programů COVID Nepokryté náklady a COVID 2021 a. Z toho prvního měli mít podnikatelé možnost získat dotaci až na 90 procent nákladů v závislosti na propadu tržeb za dané období. Přes COVID 2021 pak měli mít šanci čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Tato pomoc by však podle Síkely stála více než 12 miliard korun, a ministr ji navíc označil za nesystémovou.