Investice do vlastních platforem se televizím vyplatí, říká Vyskočil ze společnosti Filmtoro

Tomáš Vyskočil, zakladatel filmového webu Filmtoro

Tomáš Vyskočil, zakladatel filmového webu Filmtoro Zdroj: Tomáš Vyskočil

Trh se streamovacími službami se v posledních letech značně rozrůstá. Ačkoliv tento trend nepůsobí příliš příznivě vůči klasickým televizím, jimž od nástupu internetu klesá sledovanost, může pro ně být streaming ideální příležitostí. „Televize znají své diváky, umějí vyrábět obsah, takže pokud samy spustí svoje platformy a začnou na ně své televizní diváky učit, může se jim dál dobře dařit,“ říká zakladatel filmového webu Filmtoro Tomáš Vyskočil. 

Se streamovacími službami se v posledních letech takzvaně roztrhl pytel. Myslíte si, že mají v Česku všechny stávající i nově příchozí služby šanci na přežití?

Ano, streamovacích platforem je v posledních letech po celém světě opravdu hodně. Zatím se všem daří, ale není vyloučeno, že v budoucnu dojde k vyčištění trhu a některé skončí nebo se sloučí. V Česku je zatím prostor kam růst, v USA a většině Evropy lidé za placený obsah utrácejí mnohem více a mají předplaceno několik služeb najednou. U nás lze očekávat během následujících tří let dynamický růst, ve světě už ale bude mezitím docházet k určitému uklidnění.

Jsou podle vás Češi ochotní zaplatit si za několik takových streamovacích platforem najednou? 

Ještě před pár lety bych si nebyl jistý, ochota Čechů utrácet za videoobsah byla nejnižší v Evropě. Ale když vidím vzestup čísel předplatitelů platforem u nás za poslední dva roky, hezky se to posouvá. A jestli budou chtít Češi sledovat více různorodého obsahu, nezbude jim nic jiného než si těch služeb zaplatit více. Češi se ale nemusejí bát, že by museli platit za pět platforem najednou. Prostě si jeden měsíc zaplatí první platformu, pak ji zruší a klidně přejdou na druhou. A za půl roku se mohou v klidu vrátit na první. Tohle nejsou operátoři, tady žádné závazky nejsou. Přeskakovat můžete, jak chcete.

Dokážou se klasické televize vyrovnat se stále sílícím trendem streamovacích platforem? Nečeká je strmý pád? 

K zemi je to nestáhne, ale bude se dále snižovat jejich sledovanost, jak se to děje už posledních dvacet let od nástupu internetu. Každopádně pro televize je streaming ideální příležitost. Znají svoje diváky, umějí vyrábět obsah, takže pokud samy spustí svoje platformy a začnou na ně své televizní diváky učit, může se jim dál dobře dařit. Česká televize i televize Nova už to pochopily a ve velkém zainvestovaly do svých internetových videoplatforem. A začíná se jim to vyplácet. 

Televize Prima plánuje také spuštění vlastní streamovací platformy, ale styl služby chtějí do určité míry okopírovat od konkurence. Nejdou podle vás příliš s „křížkem po funuse“?

Na tom, že zkopírují technologii či vzhled, není nic špatného, ostatně všichni hráči i ti velcí ze zahraničí kopírují „průmyslový standard“, který zpopularizoval Netflix. Otázka je, nakolik se Prima odváží udělat rozhodnutí, kdy své populární pořady přenese jen na internet stejně, jako to udělala televize Nova s Ordinací v Růžové zahradě. To je mnohem důležitější krok než technologie. Jen se zakoupenými staršími filmy či reprízami z televize se to nepodaří, takhle se už spálila v minulosti Nova. Klíč k úspěchu videoplatforem je původní obsah a opravdu masivní investice do jeho propagace. Prima to ale bude mít každopádně ze všech hráčů suverénně nejtěžší.

Týden po sobě teď potvrdily dvě platformy, Disney+ a HBO Max, svůj příchod do Česka. U které z nich lze v tuzemsku předpokládat větší úspěch?

HBO Max nahrazuje stávající HBO Go, takže nestartuje od nuly, ale naopak podle odhadů je u nás dvojkou v počtu předplatitelů. S přechodem na HBO Max budou chtít znovu zaútočit na pozici Netflixu, který je v posledních dvou letech předbíhá. Navíc mají populární pořady jako Přátelé, Teorie velkého třesku, Sex ve městě, Hra o trůny, tohle Češi znají a naučili se koukat už dříve online. Disney+ to bude mít těžší, začíná od začátku, a navíc u nás taková horečka po Disney pohádkách jako třeba v západní Evropě není. Ano, Marvel a Star Wars jsou pro mladé diváky velkým lákadlem a množství původního obsahu bude obrovské, ale jak se ukazuje i ze zahraničí, nemusí to být vždy výhra. HBO Max bude dál úspěšnější.

Jaká je podle vás šance, že se HBO Max stane lídrem mezi streamovacími službami v Česku a že tak vystřídá Netflix?

Výhodou Netflixu je obrovské množství novinek, které vám nedá moc příležitostí zamyslet se, jestli se to za tu cenu vyplatí. Ačkoliv HBO Max bude mít podstatně širší nabídku filmů i seriálů než stávající HBO Go, šíře obsahu nemusí být to hlavní. Podstatné je, že tam bude obsah, který diváci chtějí vidět. A že nového bude dostatek, aby lidé neměli pocit, že platí za něco, co už viděli a další už nepřibývají. HBO Go nebo Max na to jde spíše kvalitou, což je také cesta a dobré vymezení. Úspěch pro HBO teď bude stát na povedené migraci z platformy Go na Max. Obsahové novinky jako brzké premiéry filmů z kin jsou fajn, ale největším HBO esem v rukávu bude pro rok 2022 pokračování seriálu Hra o trůny.

Tomáš Vyskočil

Píše o filmech a seriálech online více než dvacet let.

Založil filmový magazín FilmPub či seriálový web Edna.

Aktuálně už sedmým rokem provozuje Filmtoro, první český web zaměřený na nabídku streamingových platforem u nás.

Je také autorem webu FlixPatrol, který mapuje popularitu filmů a seriálů ve 130 zemích na celém světě.