Ozbrojenci z Talibanu zaútočili na univerzitu v Pákistánu, zabili 21 lidí

Pákistánské jednotky zasahují proti ozbrojencům, kteří zaútočili na Univerzitu Bacha Chána

Pákistánské jednotky zasahují proti ozbrojencům, kteří zaútočili na Univerzitu Bacha Chána Zdroj: ctk/ap

Jednadvacet mrtvých a přes 50 zraněných si vyžádal dnešní útok ozbrojenců na univerzitu v severozápadním Pákistánu. Vyplývá to z bilance, kterou s odvoláním na policii zveřejnila agentura AFP. Podle deníku The Guardian počet obětí vzrostl již na 30. K činu se přihlásila jedna z frakcí Pákistánského hnutí Taliban. Oficiální mluvčí pákistánského Talibanu ale tvrdí, že hnutí za útokem nestojí.

Armáda kolem poledne SEČ, tedy zhruba šest hodin po zahájení útoku, oznámila, že celý univerzitní komplex „vyčistila“. Při prohledávání učeben a ubytoven našla mrtvá těla čtyř útočníků. Mluvčí záchranářů prohlásil, že mezi nalezenými oběťmi jsou také studenti, členové ostrahy, policisté a nejméně jeden učitel. „Většina studentů, kteří zahynuli kulkami útočníků, byla zabita v chlapecké ubytovně,“ řekl šéf regionální policie Saíd Vazír.

Terčem útoku ozbrojenců se stala Univerzita Báči Chána ve městě Čársadda v provincii Chajbar Pachtunchvá. Čársadda leží necelých 50 kilometrů od města Péšávar, kde bojovníci Talibanu v prosinci 2014 ve škole navštěvované množstvím dětí pákistánských vojáků usmrtili více než 150 osob, převážně žáků.

Odvěta za vládní ofenzivu

„Naši sebevražední atentátníci dnes provedli útok proti univerzitě Báči Chána,“ sdělil agentuře AFP telefonicky z neznámé lokality velitel jedné z frakcí pákistánského Talibanu Umar Mansúr, který se rovněž podílel na masakru v péšávárské škole.

Podle Mansúra byl útok spáchán v odvetě za rozsáhlou protiteroristickou ofenzivu, kterou v současné době pákistánská armáda vede na kmenových územích na severozápadě Pákistánu u hranice s Afghánistánem. Mansúr zároveň pohrozil, že Taliban zorganizuje nové atentáty.

Univerzita Bacha Chána

Oficiální mluvčí Pákistánského hnutí Taliban Muhammad Churasání ale agentuře Reuters později řekl, že jeho hnutí za útokem na školu nestojí. Atentát odsoudil jako „protiislámský“.

Akce ozbrojenců začala kolem 09:30 místního času (05:30 SEČ), kdy útočníci využili husté zimní mlhy a přelezli zdi univerzitního kampusu. Poté vnikli do budov a zahájili palbu na studenty a učitele v učebnách i na kolejích. Zahřmělo také několik výbuchů. O něco později do vysokoškolského areálu vstoupili policisté.

Odlehlý cíl

Palba se z komplexu ozývala několik hodin. Na televizních záběrech bylo vidět sanitky čekající před hlavní bránou univerzity a rodiče studentů, kteří se navzájem utěšovali. Televize BBC uvedla, že univerzitní areál se nachází východně od města Čársadda uprostřed polí a představuje tedy pro teroristy poměrně snadný cíl.

Jeden ze svědků útoku, učitel botaniky Muhammad Ištiak vypověděl, že když slyšel blížící se palbu, vyskočil z okna ve druhém patře budovy a zlomil si nohu. Útočníci byli podle něj vyzbrojeni samopaly a studenti před nimi prchali všemi směry. „Zamkl jsem se na toaletě. Když jsem viděl, že se jeden z útočníků blíží a střílí před sebe, skočil jsem,“ řekl.

Učitel bránil žáky

Mezi mrtvými je mladý profesor chemie Saíd Hámid Husajn, který se podle svědků postavil na obranu svých žáků. Útočníci ho bez milosti zastřelili.

„Když zazněly první výstřely, chtěli jsme utéct ven z budovy, ale náš profesor chemie nám zastoupil cestu a řekl, že se máme vrátit zpátky. V ruce držel pistoli,“ vypověděl student geologie Zahúr Ahmad. „Pak jsem viděl, jak ho zasáhla kulka. Spatřil jsem dva střílející ozbrojence. Vběhl jsem dovnitř. Nakonec se mi podařilo uprchnout přes zadní zeď areálu,“ dodal.

Podle agentury AFP pákistánští učitelé po péšávarském masakru dostali povolení chodit do školy ozbrojeni. Podle výpovědí studentů své zbraně použilo proti útočníkům více učitelů. Vyzbrojování učitelů se před rokem setkalo v Pákistánu s kritikami, podle některých hlasů ale právě toto opatření dnes zachraňovalo životy.

Na univerzitě, založené podle jejích webových stránek v roce 2012, studuje přes 3000 žáků, sdělil její prorektor. Teroristé zaútočili ve chvíli, kdy se univerzita připravovala na vystoupení s recitací poezie, na které mělo přijít 600 posluchačů.