Ozbrojenci zaútočili na ropovody v Nigérii. Sabotáže sráží zemi do krize

ilustrační foto vojáka z Nigérie

ilustrační foto vojáka z Nigérie Zdroj: ctk/AP

Na jihu Nigérie byly napadeny dva ropovody státní těžařské firmy. K útoku se přihlásila nedávno vzniklá ozbrojená skupina, která chce zničit ropnou infrastrukturu v oblasti. Informovala o tom agentura AFP, podle které se Nigérie kvůli častému poškozování ropovodů propadá do ekonomické i energetické krize.

Útok potvrdil představitel místních bezpečnostních složek. Napadené ropovody patří pobočce nigerijské státní ropné firmy NNPC. Nacházejí se na jihu země v oblasti delty řeky Nigeru, kde roky těží ropu zahraniční i nigerijské firmy.

K útoku se přihlásila nová ozbrojená skupina Spravedlnost pro zelené pozemky delty Nigeru (NDGJM), která vznikla letos 9. srpna. NDGJM podle svého prohlášení zahájila minulý týden operaci, v rámci které slíbila zničit ropná zařízení v oblasti. Cílem je prý „náprava nespravedlností, kterými trpíme od dob našich otců,“ uvedl mluvčí NDGJM, samozvaný generál Aldo Agbalaja.

Počet útoků na ropovody v Nigérii v poslední době roste. Ministr ropného průmyslu ve čtvrtek oznámil, že jen od začátku ledna zaznamenal 1600 případů poškození ropovodů. Mezi lety 2010 a 2015 došlo podle něj k 3000 takových „sabotáží“. V důsledku toho v zemi prudce klesá produkce ropy.

Před pěti dny obsadili demonstranti kancelář americké těžařské společnosti Chevron v jihonigerijském městě Warri. Kvůli protestům se ocitl mimo provoz i hlavní exportní terminál firmy Escravos.

Obyvatelé oblasti delty Nigeru si dlouhodobě stěžují, že žijí v chudobě, ačkoli v jejich lokalitě se nachází většina nigerijského ropného bohatství. Místním komunitám vadí také znečištěné životní prostředí a odstraňování domů v zájmu rozšiřování těžby. Na ropná zařízení často útočí Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND). V červenci 2002 obsadila Escravos neozbrojená skupina několika set nigerijských žen, které si tak na americkém ropném gigantu vynutily splnění některých svých požadavků.