Ozbrojenec Islámského státu v Saúdské Arábii útočil na mešitu, zabil pět lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Asi dvacetiletý ozbrojenec zaútočil na šíitskou mešitu ve městě Sajhát na východě Saúdské Arábie a zabil pět lidí. Policisté ho zastřelili, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní státní média. K útoku se později na internetu přihlásili radikálové ze sunnitského hnutí Islámský stát, kteří v uplynulém roce obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Útočník údajně dorazil k budově v taxíku, zastavili ho ale na kontrolním stanovišti, které zřídili dobrovolníci, aby místo ochránili. Když k nim dorazili i policisté, strhla se přestřelka. Podle prvotních informací byl při ní zabit jen útočník a několik osob utrpělo zranění. Následně ale vyšlo najevo, že útok má i další oběti.

V Saúdské Arábii došlo v uplynulých měsících k několika útokům, ke kterým se přihlásili radikálové z Islámského státu (IS). V srpnu zabil sebevražedný útočník při atentátu na mešitu 15 lidí, v květnu pak při dvou útocích na východě země zahynulo 25 věřících.

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel a zhruba dva miliony z nich vyznávají šíitský islám. Země je součástí koalice, která bojuje proti islamistům v Sýrii.

Zásah Ruska mír v Sýrii pouze oddálí, říká analytička Irena Kalhousová