Pád letadla v Africe nikdo nepřežil, byla nalezena černá skříňka

Letadlo Swift air MD 83

Letadlo Swift air MD 83 Zdroj: CC: (CC-BY-SA-3.0)/aeroprints/wikimedia.org

Čtvrteční havárii letadla společnosti Air Algérie na lince z Ouagadougou v Burkině Faso do Alžíru nepřežil nikdo ze 118 lidí na palubě. Řekl to francouzský prezident François Hollande, jehož země přišla při nehodě podle upřesněných údajů o 54 občanů. Hollande také sdělil, že se našla jedna ze skříněk se záznamy o letu a na místo nehody na pouštním severu Mali dorazili francouzští vojáci rozmístění v rámci mírových sil v zemi.

Za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí se zatím považuje nepříznivé počasí. Paříž vyloučila možnost, že stroj byl v krizové oblasti sestřelen ze země.

„Bohužel nikdo nepřežil. Našla se jedna černá skříňka a byla poslána do maliského města Gao. Jediné, co víme, je, že trosky jsou na poměrně omezeném prostoru,“ řekl Hollande po schůzce krizového štábu v Paříži.

Do upřesněného počtu francouzských mrtvých jsou zahrnuty i osoby s dvojím občanstvím, řekl podle agentury AFP francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Zahynuli členové z celkem 21 rodin, dodal. Podle státní tajemnice v úřadu ministra zahraničí Fleur Pellerinové na palubě letadla nebyly žádné „podezřelé osoby“.

Alžírský ministr dopravy Amar Ghul dnes novinářům řekl, že šestičlenná španělská posádka letu AH5017 už na stejné trase uskutečnila pět letů. Španělská letecká společnost Swiftair, jejíž stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) nyní provozovaly v nájmu aerolinky Air Algérie, piloty havarovaného stroje označila za „velmi zkušené“.

Francie už má na místě své vojáky

Na místo nehody dorazili první francouzští vojáci, aby zajistili trosky. Francie vyslala v roce 2013 své vojáky do Mali, aby pomohli tamní armádě v boji proti islámským radikálům, kteří začali obsazovat sever země. Zbytek francouzských jednotek působí v okolí města Gao. V oblasti proti sobě ale bojují také místní separatistické kmeny.

Letoun na lince z Ouagadougou do Alžíru se ve čtvrtek zřítil necelou hodinu po startu. Podle představitelů Burkiny Faso piloti kvůli silnému dešti požádali letovou kontrolu v Nigeru o změnu trasy. Francouzský list Le Parisien napsal, že posádka neměla zkušenosti s lety v této části Afriky, kde panují často bouře.

Kromě 54 Francouzů je mezi oběťmi podle seznamu cestujících letecké společnosti také 23 občanů Burkiny Faso a občané dalších států, mimo jiné Alžírska, Lucemburska a Kanady. Německé ministerstvo zahraničí podle DPA potvrdilo, že v havarovaném stroji byla i čtyřčlenná rodina z Německa.