Pákistán hromadně zatýká rodiče odmítající dát děti očkovat

očkování

očkování Zdroj: ctk

Pákistánská policie pozatýkala na severozápadě země stovky rodičů odmítajících dát své děti očkovat proti obrně. Zadržení čelí obvinění z veřejného ohrožení. Úřady podle agentury AP oznámily, že poprvé přistoupily k plošnému honu na neukázněné rodiče ve snaze tvrdě se vypořádat s šířením této nemoci.

Při předchozích zdravotních kampaních přistupovaly úřady k sankcím váhavěji. Dalším z nezbytných kroků bylo zejména v kmenových oblastech zajistit bezpečnost zdravotnickému personálu před napadáním místními obyvateli.

V policejních celách v Péšávaru a jeho okolí skončilo od víkendu 471 lidí, kteří odmítli aplikaci vakcíny. Ti, kteří se podrobili, byli obratem propuštěni na svobodu. „Je to poprvé, kdy se přistoupilo k tak drastickému opatření,“ oznámil mluvčí péšávarské správy. „Ukazuje to na odhodlání vlády vymýtit dětskou obrnu.“

Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z posledních tří zemí na světě, kde je dětská obrna stále endemicky přítomna. I přes masivní investice mezinárodního společenství do vakcinačních programů se Islámábádu nedaří šíření obrny zastavit. Zajistit musí očkování pro zhruba 35 milionů dětí.

ÚS: Ministerstvo zdravotnictví může dále nařizovat očkování dětí

Povinné očkování: Většina maminek z regionu je pro