Pákistánci demonstrovali proti americkým bezpilotním letadlům

demonstrace v Pákistánu

demonstrace v Pákistánu Zdroj: profimedia.cz

Stovky Pákistánců a několik desítek Američanů vyrazily dnes v Pákistánu do motoristického průvodu proti americkým bezpilotním letounům operujícím v Pákistánu. Bezpilotní vzdušnou techniku, která Pákistánce znepokojuje, používá americká tajná služba k útokům na ozbrojence z teroristické sítě. Radikální islámské hnutí Taliban protest ale odsoudilo jako "židovsko-křesťanskou soucitnou akci" a vyzvalo atentátníky, aby průvod narušili sebevražedným útokem.

Dnešní jízdu organizuje politik Imrán Chán, slavný kriketový hráč ve spolupráci s americkou humanitární organizací Codepink. Chtějí podpořit obyvatele oblastí sužovaných nálety. Američtí demonstranti se ale možná na některá kmenová území s průvodem ani nepodívají. V kmenových oblastech Pákistánu bývá západním cizincům vstup zakázán.

Podle nedávné nezávislé zprávy bezpilotní letouny od června 2004 do letošního září při útocích v Pákistánu zabili asi 2560 až 3325 lidí, z toho přibližně 470 až 880 byli civilisté, mezi nimi 176 dětí. Počet teroristů zlikvidovaných letouny se odhaduje na několik stovek.

Obyvatelé severozápadního Pákistánu, kde americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) proti teroristům z Al-Káidy a hnutí Taliban útočí, si dlouhodobě stěžují na strach z americké vzdušné techniky.

Motivy organizátorů dnešní jízdy zpochybnilo několik talibanských vůdců. Nepotřebují prý žádné soucitné projevy liberálních a nenáboženských osob.

„Je to pokus Imrána Chána vylepšit si politický profil. Vyzýváme obyvatele Vazíristánu, aby se nepřidávaly ke gangu židů a křesťanů - jinak je stihne krutý trest osudu,“ sdělil agentuře AP nejmenovaný Talibanec. V prohlášení Talibanci nabádali, ať se průvodu zúčastní i „protestující se sebevražednými bombami“.