Pákistánec, který pomohl najít bin Ládina, byl odsouzen za velezradu

Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin

Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin Zdroj: ctk

Pákistánský lékař, který loni Američanům pomohl dopadnout Usámu bin Ládina, byl dnes odsouzen za velezradu k 33 letům vězení. Napsal to deník Wall Street Journal s odvoláním na místní úřady.

Šakíl Afridi pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) vedl falešný očkovací program. Pomocí něj mohli Američané díky posbíraným vzorkům DNA potvrdit, že se bin Ládin opravdu ukrývá ve městě Abbottábád, kde byl nakonec loni v květnu zabit americkým komandem.

Afridi byl kromě toho odsouzen k zaplacení pokuty 3500 dolarů. Pokud ji neuhradí, bude mu trest prodloužen o další tři a půl roku. Podle BBC panují obavy, že soudní komise Afridiho vybrála jako obětní beránek. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání dokonce komisi obvinil, že se během vyšetřování odklonila od základní otázky, jak dokázal bin Ládin žít v utajení v Pákistánu.

Americký ministr obrany Leon Panetta, který byl před rokem šéfem CIA, Afridiho úlohu v pátrání po šéfovi teroristické organizace Al-Káida potvrdil. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová Pákistán vyzvala, aby Afridiho propusil. Jeho čin byl prý v zájmu Washingtonu i Islámábádu.

V souvislosti s akcí amerického komanda, ke které došlo bez vědomí pákistánských úřadu, byli zatčeni i další lidé. Pákistánská armáda přiznala, že loni v červnu zadržela několik osob, které Američanům pomohly s tankováním vrtulníků během operace. Jiní čelí podezření, že helikoptérám pomáhali s navigací pomocí světlic.