Palestinci požádali o uznání státnosti, Izrael se obává násilí

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás

Palestina dnes požádala o plné členství v OSN, tedy o uznání státnosti. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás předal žádost kolem 17:45 SELČ generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, který ji postoupí Radě bezpečnosti OSN. Započala tak diplomatická krize, které se do poslední chvíle snažili světoví lídři vyhnout.

Rada bezpečnosti by měla žádost projednat do 35 dnů. Teoreticky by Palestina k jejímu schválení potřebovala sehnat podporu devíti z 15 členů orgánu. Ve skutečnosti ji ani to nepomůže, Spojené státy jako stálý člen rady trvají na tom, že Abbásův požadavek zablokují. „Museli bychom se postavit proti jakékoli akci v Radě bezpečnosti, včetně použití veta, pokud to bude nutné,“ uvedl poradce prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes.

Američané by se však použití veta rádi vyhnuli. Jsou si vědomi toho, že by jim v muslimském světě ublížil obraz země, která jako jediná úsilí o vznik palestinského státu zmařila. Před dopady veta varoval i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Usiluje proto o dosažení kompromisu, kdy by Valné shromáždění Palestině zvýšilo její status na „nečlenský stát.“ Navrhl také harmonogram izraelsko-palestinských rozhovorů, které by měly do roka vyústit v konečnou dohodu.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí to dnes označil za špatný nápad, protože podle něj „nelze přeskočit etapy vyjednávaní a stát, bez ohledu na to, jak bude pojmenován, Palestincům prostě přidělit“.

Izrael se obává toho, že podvečerní události v New Yorku by mohly podnítit násilnosti na Blízkém východě. Nasadil proto na Západním břehu Jordánu posily. Očekává se však, že bezpečnostní složky palestinské samosprávy budou bránit demonstrujícím Palestincům v proniknutí na izraelské území.