Pan Ki-mun uvítal záměr Africké unie poslat proti Boko Haram vojáky

tajemník OSN Pan Ki-Mun

tajemník OSN Pan Ki-Mun Zdroj: ctk

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvítal záměr Africké unie (AU) vytvořit regionální ozbrojený kontingent o síle 7500 mužů, který by bojoval proti islamistickému hnutí Boko Haram. Tato organizace ovládá značná území na severovýchodě Nigérie a v poslední době útočí stále častěji i v sousedních zemích.

„Vítám rozhodnutí Africké unie a zemí tohoto regionu vytvořit mnohonárodní síly proti Boko Haram,“ řekl podle agentury AFP šéf OSN zástupcům médií na okraj dvoudenního summitu AU, který dnes končí v etiopské Addis Abebě. Delegáti zemí AU se již v pátek shodli, že Boko Haram se stal hrozbou pro bezpečnost celé Afriky a africké státy proti němu musejí společně a rozhodně bojovat.

„Terorismus, zvláště brutalita Boko Haram proti našim obyvatelům, je hrozbou pro naši kolektivní bezpečnost a náš rozvoj. Tato hrozba už se rozšířila za hranice Nigérie a vyžaduje si kolektivní, účinnou a rozhodnou reakci (afrických států),“ prohlásila v pátek šéfka výkonné komise unie Nkosazana Dlaminiová-Zumová, která je z Jihoafrické republiky.

Aktivita Boko Haram si od roku 2009 vyžádala už více než 13 tisíc mrtvých. Islamisté obsadili velké území na severovýchodě Nigérie a stále častěji útočí v sousedním Kamerunu, Čadu a Nigeru.

: