Papež na Slovensku používá elektromobil Enyaq iV. V čem se liší od sériových modelů?

Škoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iV Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq iV
2
Fotogalerie

Papež František je aktuálně na návštěvě Slovenska, během níž používá vozy značky Škoda. 

Česká automobilka papeži poskytla dva elektromobily Enyaq iV a dva exempláře Karoqu. Všechny vozy jsou v černé metalíze a mají černý interiér, pro tuto příležitost však byly speciálně upraveny podle požadavků Vatikánu.

Aby byl papež lépe vidět, byla standardní zatmavená zadní okna nahrazena průhledným sklem. Na přední blatník na straně spolujezdce byly umístěny chromované držáky pro vatikánskou vlajku a na krytech vnějších zrcátek se nachází oficiální logo papežovy návštěvy.

Součástí požadavků od Vatikánu byla také instalace dodatečného madla v interiéru pro komfortnější vystupovaní z vozidla.

Podívejte se na Škodu Enyaq iV pro papeže Františka

Video placeholde
Škoda Enyaq iV pro papeže Františka • Škoda Auto

Škoda také u příležitosti papežovy návštěvy Slovenska, která probíhá od 12. do 15. září, připravila speciální webovou stránku, na kterou mohou lidé z celého světa posílat hlavě katolické církve osobní pozdravy. Všechny pozdravy přidané prostřednictvím speciální webové stránky se zobrazí na virtuálním 3D modelu Enyaqu přímo na těchto stránkách nebo na jakémkoli skutečném vozu. Stačí navštívit tyto webové stránky a namířit mobilní zařízení na vozidlo pomocí rozšířené reality.

Hlava katolické církve cestuje již podruhé ve vozech české automobilky. Během jeho dvoudenní návštěvy v Irsku v rámci Světového setkání rodin v roce 2018 v Dublinu poskytla Škoda pro papeže Františka čtyři kusy Rapidu Spaceback. 

Další články ze světa motorismu najdete na webu auto.cz >>>