Papež odsoudil světové konflikty, naopak podpořil uprchlíky v Kurdistánu

Papež František

Papež František Zdroj: CC BY 2.0: Vincit via Flickr

Duchovní podporu obětem válečných konfliktů ve světě dnes v tradičním vánočním poselství Městu a světu nabídl papež František. Jeho znepokojení vyvolává hlavně strádání obyvatel Sýrie a Iráku vystavených útokům Islámského státu. "Milované" Ukrajině postižené konfliktem mezi armádou a separatisty hlava římskokatolické církve popřála bratrství a smíření.

Papež tvrdými slovy odsoudil „brutální pronásledování“, masakry a únosy lidí na Blízkém východě, ale i v Nigérii a Pákistánu. Násilí jsou vystaveny etnické a náboženské skupiny v Sýrii a Iráku, mnoho lidí už bylo uneseno nebo zabito v Nigérii, prohlásil František. Odsoudil rovněž hrůzný incident v pákistánském Péšávaru, kde islamisté minulý týden zabili 141 lidí, z toho 132 dětí.

„Prosím spasitele, aby pamatoval na naše bratry a sestry v Iráku a Sýrii, kteří už příliš dlouho strádají pokračujícím konfliktem a kteří jsou spolu s dalšími příslušníky etnických a náboženských skupin vystaveni brutálnímu pronásledování,“ řekl papež.

Papež podpořil i uprchlíky v Kurdistánu

Před vánočními svátky papež překvapivě telefonoval křesťanským uprchlíkům v táboře Ankává v iráckém Kurdistánu. Přirovnal jejich situaci k vánočnímu údělu Ježíše Krista. „Ani pro něj nebylo místo a musel se zachránit útěkem do Egypta,“ řekl uprchlíkům.

Papež rovněž vyzval k dialogu mezi Izraelem a Palestinci a vyzval Ukrajince, aby překonali nenávist a nastoupili cestu k sbratření a usmíření. Lidem v rozvinutých zemích uvrženým do požitkářství a lhostejnosti popřál, aby dokázali obměkčit svá srdce.

Desetitisícům věřících přihlížejícím ze Svatopetrského náměstí papežskému požehnání a milionům lidí u televizí a internetu osmasedmdesátiletý František řekl, že vánoční svátky by měly „přinést naději uprchlíkům, vyhnancům a exulantům, dětem, dospělým a starcům“ v blízkovýchodním regionu i po celém světě.

Vskutku mnoho slzí

„Nechť lhostejnost se změní ve vstřícnost a odpor v pohostinnost, aby všichni, kdo dnes trpí, mohli dostat nezbytnou humanitární pomoc a přečkali útrapy zimy, vrátili se do svých zemí a žili důstojně,“ prohlásil papež v poselství proneseném v italštině. Zvláštní dík si podle něj zaslouží lidé pomáhající obětem epidemie eboly.

„O těchto Vánocích je proléváno vskutku mnoho slzí,“ shrnul papež situaci ve světových ohniscích napětí. Příliš mnoho dětí bylo podle hlavy římskokatolické církve ve světových konfliktech „zneužito a vykořisťováno přímo před našima očima a s naší mlčenlivou spoluúčastí“. Papež se nevyhnul ani kritice potratů, když prohlásil, že v důsledku lhostejnosti umírá mnoho dětí „dřív, než spatří světlo světa“.

Papež, který na vatikánský stolec nastoupil loni v březnu, dnešním projevem uzavírá druhý rok svého pontifikátu. V příštím roce ho čeká rušný program včetně cest do Asie, Afriky, Latinské Ameriky a Spojených států. Předsevzal si rovněž reformu vatikánské byrokracie, které už adresoval několik kritických projevů.