Papež poprvé promluvil ve Spolkovém sněmu

Papež Benedikt XVI promluvil v německém sněmu

Papež Benedikt XVI promluvil v německém sněmu

Benedikt XVI. dnes, jako první papež, promluvil v německém parlamentu. Několik desítek poslanců levicové opozice jeho vystoupení bojkotovalo a další přišli ozdobeni rudými stužkami symbolizujícími kampaň proti AIDS. Papež v napjatě očekávaném projevu zdůraznil význam práva pro politiky a varoval před jeho zneužíváním.

„Politik musí sloužit právu,“ zdůraznil v projevu nejvyšší představitel katolické církve a připomněl neblahou zkušenost Němců s nacismem, kdy se „moc proti právu postavila“. Jedině úsilí politiků o spravedlnost je předpokladem pro mír, prohlásil čtyřiaosmdesátiletý německý rodák ve filozoficky laděném proslovu, v němž často citoval z bible.

Varoval v něm rovněž před vědou bez morálky a ocenil ekologické hnutí. Za jeho slova se mu dostalo od přítomných politiků a hostů dlouhotrvajícího potlesku.

Nevyslechli si je však všichni poslanci. V řadách sociálních demokratů, Zelených a Levice jich několik desítek chybělo. Patřili asi ke stovce zákonodárců, která již předem avizovala, že projev bude bojkotovat. Další pak odešli na začátku proslovu. Někteří z těchto poslanců se připojili k protipapežské demonstraci v centru Berlína.