Papež v poselství odsoudil vraždění bezbranných v Sýrii - stejně jako loni

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. Zdroj: ctk

Papež Benedikt XVI. v dnešním tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil vraždění bezbranných v Sýrii a vyzval Izraelce a Palestince, aby našli odvahu k jednání. Vyzval také arabské národy, zejména Egypt, aby budovaly spravedlivou společnost.

„Lidé by nikdy neměli ztratit naději na mír ani tam, kde zuří konflikty, jako v Sýrii nebo Nigérii,“ řekl nejvyšší představitel římskokatolické církve.

Nové čínské představitele s poukazem na pronásledování římských katolíků v Číně za komunismu vybídl, aby respektovali náboženskou víru. „Přeji si, aby Čína ocenila přínos církví, aby respektovala každou tak, aby mohly přispět k budování solidární společnosti ve prospěch tohoto ušlechtilého lidu a celého světa,“ zdůraznil Benedikt XVI.

Papež přednesl své poselství z centrální lodžie baziliky svatého Petra k tisícům poutníků z celého světa, kteří se dnes shromáždili na Svatopetrském náměstí. Jeho poselství, které zakončil vánočním přáním v 65 jazycích, přenášely televizní stanice do mnoha zemí světa, kde je v přímém přenosu mohly sledovat miliony lidí.