Paříž chce bojovat proti terorismu i omezením plateb v hotovosti

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Francouzská vláda počítá s novými opatřeními proti financování terorismu, mezi nimiž je na prvním místě snížení maximální částky při placení v hotovosti ze současných 3000 eur (82 tisíc korun) na 1000 eur (27350 korun). Oznámil to francouzský ministr financí Michel Sapin.

Lednové útoky islamistů v Paříži ukázaly, že některé teroristické sítě jsou s to se tajně financovat i pomocí skromných částek. Je proto snahou posílit předpisy, aby se lépe čelilo teroristické činnosti, která potřebuje malé prostředky, ale může způsobit velké lidské ztráty, řekl ministr na briefingu.

Vláda proto hodlá upřednostňovat platby, které se dají lépe vyhledat, tedy šeky, platebními kartami a bankovními převody. Snížení stropu pro platby v hotovosti na 1000 eur se bude týkat fyzických a právnických osob, které bydlí ve Francii. Pro návštěvníky se současný strop 15 tisíc eur (410300 korun) sníží na 10 tisíc eur (273500 korun).

Sapin také chce rozšířit současné zmrazování bankovních účtů osobám, které spáchají či se připravovali spáchat teroristický čin, i na obstavování jejich auta, nemovitosti a dalšího majetku. Hodlá rovněž změnit podmínky při udělování spotřebních úvěrů. Ministr připomněl, že pomocí takového úvěru Amédy Coulibaly připravil lednový útok, při němž v pařížském košer obchodě zabil čtyři Židy.