Peking slibuje 200 miliard na boj s koronavirem. Šanghaj posílá zaměstnance na nucenou dovolenou

Stráž na Náměstí Nebeského klidů v Pekingu začala nosit ochranné masky

Stráž na Náměstí Nebeského klidů v Pekingu začala nosit ochranné masky Zdroj: ČTK

Čínská regionální letiště zavedla přísná bezpečnostní opatření
Čínská regionální letiště zavedla přísná bezpečnostní opatření
Čínská regionální letiště zavedla přísná bezpečnostní opatření
Čínská regionální letiště zavedla přísná bezpečnostní opatření
Šíření koronaviru se obávají i lidé v okolních zemích. Na snímku dvě ženy v Malajsii
7
Fotogalerie

Čínské ministerstvo financí a národní zdravotnická komise poskytnou 60,33 miliardy jüanů (198 miliard korun) na boj proti šíření nového koronaviru, který už v Číně připravil o život 80 lidí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na internetové stránky ministerstva.

Nejhůře postižené město Wu-chan navštívil čínský premiér Li Kche-čchiang. Na fotografiích, které zveřejnila čínská vláda, je premiér vidět v modrém ochranném plášti a s ústy zakrytými rouškou. Čínská média uvedla, že premiér do metropole provincie Chu-pej přijel „prověřit a řídit“ úsilí místních úřadů v boji s novým koronavirem, ale také „setkat se s pacienty a zdravotnickým personálem“.

Starosta Wu-chanu na tiskové konferenci přiznal, že reakce města na nákazu „nebyla dost dobrá“, a nabídl svou rezignaci.

Čínské úřady v neděli oznámily, že o tři dny oficiálně prodlouží volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku, které začaly v sobotu. Konec novoročních svátků se posune z pátku na neděli 2. února.

Vláda čínské finanční metropole Šanghaje uvedla, že v tomto městě se lidé do práce nebudou smět vrátit až do 9. února. Nařízení se týká vládních a soukromých firem s výjimkou těch, které zajišťují veřejné služby, či například farmaceutických společností.

Nový typ koronaviru se objevil koncem loňského roku v Číně, šířit se začal z jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej. Doposud se virem nakazilo 2744 lidí.

Virus označovaný jako 2019-nCoV podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.