Peking spojuje pařížské útoky s vlastními separatisty

Ujgurská metropole Kašgar nese rysy silné čínské kolonizace

Ujgurská metropole Kašgar nese rysy silné čínské kolonizace Zdroj: Sasa Blau, E15

Čína musí prohloubit boj proti separatistům a zvýšit globální spolupráci v zájmu obrany proti terorismu. V oficiálním deníku čínské komunistické strany to napsal šéf čínské vnitřní bezpečnosti Meng Ťien-ču.

Čínská vláda tvrdí, že čelí hrozbě ze strany islamistických ozbrojenců a separatistů v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na dálném západě země. Sin-ťiang je domovem muslimských Ujgurů a v posledních letech tu zahynuly stovky lidí během etnicky motivovaných nepokojů.

Čínský ministr zahraničí Wang I už v reakci na páteční teroristické útoky v Paříži vyzval k větší mezinárodní spolupráci v boji proti radikálům v Sin-ťiangu, připomněla agentura Reuters.

Meng Ťien-ču v deníku Žen-min ž'-pao přímo pařížské útoky nezmínil, ale napsal, že „vzestup i pád země“ bude záviset na tom, jak dokáže zajistit bezpečnost. „Musíme prohloubit boj proti separatistům a rezolutně udržovat etnickou a národní jednotu,“ dodal.

Skupiny na ochranu lidských práv a ujgurští exulanti nicméně uvádějí, že nepokoje v Sin-ťiangu vyplývají spíše z všeobecné nespokojenosti s čínskou snahou potlačit místní kulturu a víru, než aby byly dílem nějaké organizované ozbrojené skupiny. Čína ostře popírá, že by se v Sin-ťiangu dopouštěla porušování lidských práv.

Proti potlačování práv svého etnika čínskými úřady o víkendu protestovali i příslušníci ujgurské diaspory v Turecku u příležitosti summitu zemí G20 v Antalyi.