Petra Pavla nahradí v čele Vojenského výboru NATO maršál, který vedl britskou intervenci v Libyi

Bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel

Bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel Zdroj: ctk

Po pádu režimu Muammara Kaddáfího se Libye proměnila v bojišt
Libye
Libye
Libye
Povstalci s leteckou podporouzápadu vytlačují jednotkyMuammara Kaddáfíhoz východních částíLibye.
18
Fotogalerie

Novým předsedou Vojenského výboru NATO byl zvolen maršál britského vojenského letectva Stuart Peach. Jednašedesátiletý Peach ve funkci příští rok nahradí bývalého náčelníka generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla.

"Jsem potěšen, že mohu přijmout tuto další výzvu v tak důležité době pro NATO, kdy se aliance musí modernizovat, aby čelila novým a stále se měnícím hrozbám," uvedl Peach.

K vojenskému letectvu (RAF) nastoupil Peach v roce 1977, od loňského července působil jako náčelník britského generálního štábu. Velel například britské intervenci v Libyi v roce 2011, která napomohla svržení diktátora Muammara Kaddáfího.

"Vítám volbu maršála Peache. Nepochybuji o tom, že jeho široké zkušenosti náčelníka generálního štábu i člena vojenského výboru (NATO) mu umožní předsedat tomuto výboru s velkou kompetencí," uvedl Pavel. Ten byl předsedou výboru zvolen v září 2014 jako první zástupce z východoevropských členských zemí aliance.

Mandát v čele vojenského výboru je tříletý a může být prodloužen. Předseda výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance. Výbor, v němž zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů, se schází zpravidla třikrát ročně.