Piráti se v Německu dostali před Zelené

piráti

piráti Zdroj: profimedia.cz

Pirátská strana v Německu už není jen zemský pojem, na federální úrovni předstihla zavedenou stranu Zelených. Aktuální průzkum agentury Forsa přisoudil politickým nováčkům 13 procent voličských preferencí, zatímco Zelení (za časů Gerharda Schrödera koaliční partner) hlásí 11 procent.

Piráti, kteří se poprvé zviditelnili v Berlíně a naposledy slavili úspěch v Sársku, jsou tak třetí nejsilnější stranou ve Spolkové republice. Rivalitu se Zelenými, jak očekávají pozorovatelé, dále prohloubí důležité květnové volby v ŠlesvickuHolštýnsku a Severním Porýní-Vestfálsku. V obou zemích se soupeři drží kolem pěti procent. „Přál bych si 6,5,“ uvedl místopředseda pirátů Bern Schlömer pro essenský tisk. „Nebude ale tragédie, když pětiprocentní hranici nepokoříme,“ dodal.

Zelení nabádají, aby se vítězné tažení pirátů nepřeceňovalo, a poukazují na skutečnost, že mají širší záběr. Někteří z nich čísla agentury Forsa zpochybňují a mluví o nereprezentativních datech. Generální tajemník vládní CSU Alexander Dobrindt si myslí, že důvod ke znepokojení Zelení mají. „Piráti je pokoří, pokud jde o pozici protestní partaje. Zelení přišli o své téma jaderné energie a vystupují jako odpůrci nových technologií,“ říká.

Se vzestupem pirátů kontrastují jejich vnitrostranické třenice ohledně dalšího směřování. Mladší členové předhazují vedení sexistické a rasistické postoje, napadení se ohrazují, že v každém spolku je deset procent idiotů. Druhá největší německá strana SPD piráty obvinila, že dělá málo pro ženy, a vytýká jim nejednoznačnost a vyhýbavost k vážným tématům. K politice vládní CDU/CSU se podle Forsy hlásí 36 procent oslovených voličů, k opoziční SPD 24 procent. Koaliční liberálové FDP si polepšili na pět procent. Uskupení CDU/CSU a FDP překonalo svým ziskem poprvé po dvou měsících součet SPD a Zelených.