Pistorius bude propuštěn na podmínku, tvrdí jeho příbuzný

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii Zdroj: CTK/AP/Alon Skuy

Jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius, který dostal pět vězení za zabití své přítelkyně Reevy Steenkampové, opustí věznici na podmínku už letos v srpnu. Agentuře Reuters to řekl jeden z příbuzných Pistoriuse.

„Oscar bude propuštěn na podmínku na konci srpna,“ řekl člen běžcovy rodiny, který si nepřál být jmenován. Pistorius nastoupil k výkonu trestu na podzim loňského roku.

Pistorius tak využije benevolence jihoafrického soudního systému, který umožňuje žádat o podmínečné propuštění už po šestině celkové výše trestu. O propuště nyní rozhodne soud. Podle agentury AP by si Pistorius mohl zbytek trestu odpykat v domácím vězení. V úvahu připadá také varianta, že by Pistorius docházel pravidelně na probační službu.

Přítelkyni považoval za vetřelce

Pistorius, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, na Svatého Valentýna 2013 zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem.

Proces se slavným závodníkem s podkolenní amputací obou nohou začal 3. března. Podle původních plánů měl trvat do 20. března, nakonec ale verdikt o vině padl až po více než 40 jednacích dnech 12. září. Dalších pět dní trvalo projednávání o výši trestu. Za zabití z nedbalosti hrozilo Pistoriusovi až 15 let vězení, vyváznout ale mohl i s podmínkou.