Pistoriuse čeká propuštění do domácího vězení. Za mřížemi strávil deset měsíců

Oscar Pistorius u soudu

Oscar Pistorius u soudu Zdroj: ctk

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius může po deseti měsících opustit vězení, kde si odpykával pětiletý trest za zabití své přítelkyně. Soud rozhodl o jeho propuštění do domácího výkonu trestu, vězení by měl opustit v pátek.

Atlet přitom doufal ve větší shovívavost soudu, požádal ho totiž o podmínečné propuštění. Pistoriusova rodina věřila, že mu justice vyhoví. „Oscar bude propuštěn na podmínku na konci srpna,“ řekl v červnu agentuře Reuters nejmenovaný člen běžcovy rodiny. Jihoafrické zákony totiž dovolují zažádat o podmínečné propuštění už po odpykání šestiny trestu.

Pistorius, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, na Svatého Valentýna 2013 zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem.

Rodiče Steenkampové odmítli propuštění Pistoriuse komentovat. V době vrcholícího procesu s atletem se ale nechali slyšet, že pokud by měl Pistorius strávit ve vězení jen deset měsíců „za to, že někomu vzal život, nebylo by to zkrátka dost“.

Žalobci protestují

Nespokojení s rozhodnutím soudu jsou i státní žalobci. Ti se rozhodli proti verdiktu odvolat. Pokud by uspěli, byl by Pistoriusův pobyt v jeho domově na předměstí Pretorie jen velmi přechodný.

Proces se slavným závodníkem s podkolenní amputací obou nohou začal loni 3. března. Podle původních plánů měl trvat do 20. března, nakonec ale verdikt o vině padl až po více než 40 jednacích dnech 12. září. Dalších pět dní trvalo projednávání o výši trestu. Za zabití z nedbalosti hrozilo Pistoriusovi až 15 let vězení, vyváznout ale mohl i s podmínkou.