Pitr není stíhán politicky, rozhodli Švýcaři

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: CTK/Krumphanzl Michal

Česko je o krůček blíž k vydání trestně stíhaného podnikatele Tomáše Pitra. Spolkový soud ve švýcarské Bellinzoně totiž rozhodl, že Pitr v Česku není stíhán z politických důvodů. Český podnikatel tvrdil, že za jeho stíháním v Česku stojí politická objednávka a kdyby jeho stížnosti soud dal za pravdu, nemohl by být převezen do Česka. Politicky stíhané vězně totiž Švýcarsko nevydává. Informaci o středečním rozsudku přinesl švýcarský zpravodajský server deníku Neue Züricher Zeitung.

Poslední Pitrovou šancí tak zůstává možnost odvolat se k nejvyššímu Federálnímu švýcarskému soudu proti rozsudku z 1. září. Tehdy spolkový soud zamítl Pitrovo odvolání proti vydání do Česka. O tomto verdiktu českou stranu soud informoval před týdnem.

Podnikatele zadrželi policisté 27. července 2010 ve Svatém Mořici, švýcarské ministerstvo spravedlnosti pak koncem roku povolilo jeho vydání do Česka. Pitr se proti rozhodnutí odvolal a spolkový trestní soud v Bellinzoně jeho odvolání 1. září zamítl.

Soud již dříve také rozhodl, že uprchlý podnikatel zůstane až do konce vydávacího řízení ve vazbě. Zamítl Pitrovu nabídku složit za propuštění kauci ve výši milion švýcarských franků (asi 23 milionů korun). Loni chtěl muž za své propuštění složit třikrát tolik. Podle bellinzonského soudu je však propuštění z vydávací vazby ve Švýcarsku jen výjimečné.

Podle rozsudku hrozí Pitrův útěk a toto riziko ještě zvyšuje rozhodnutí o vydání do ČR. Přiměřená nejsou ani opatření jako ohlašovací povinnost a zabavení dokladů a cenností, která Pitrův advokát navrhoval. Změnit to prý nemůže ani kauce. „Nadále panují nejasnosti kolem finančních poměrů stěžovatele,“ uvedl tehdy soud.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Loni v dubnu byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Loni v červnu mu Nejvyšší soud ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.

Kauzu daňových deliktů Pitra a Miroslava Provoda tak letos v březnu začal projednávat pražský městský soud. Případ však nyní ustrnul, z rozhodování o obnově se totiž pro podjatost vyloučil předseda senátu Petr Novák. Soudce čelí kárné žalobě kvůli tomu, že před posledním jednáním kontaktoval důležitou svědkyni v procesu, a mohl tak porušit zákon.

Proces se k městskému soudu vrátil kvůli stížnosti pro porušení zákona, kterou podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová k Nejvyššímu soudu ve prospěch Pitra s Provodem, aby mohli uplatnit nové důkazy.