Platy slovenských zdravotních sester ohrožují provoz lékařských ambulancí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Plánované zvyšování platů zdravotních sester ovlivní provoz lékařských ambulancí. Ohroženi jsou například pediatři, všeobecní lékaři pro dospělé nebo také různí specialisté. Platy sester se totiž podle zákona mají zvýšit tak, aby se pohybovaly v rozmezí 640 až 980 eur (šestnáct tisíc až 24,5 tisíce korun) v závislosti na délce praxe, přičemž stát je ze své kapsy nevykrývá a ani zdravotní pojišťovny na ně nemají dostatek peněz.

Naplnění vládního slibu tak má jít na úkor ostatních výdajů v ambulancích. Soukromí lékaři vyzývají vládu, parlament a zdravotní pojišťovny, aby tento problém vyřešily, protože v případě nečinnosti je podle prezidenta Asociace soukromých lékařů Ladislava Pásztora ohrožena dostupnost zdravotní péče.

„Pokud lékaři nezaplatí za energie, tak je odpojí, a v případě nezaplacení za léky nebo materiál, jejich další dodávky nepřijdou,“ upozornil. Vysvětlil, že personální náklady na ambulanci by se mohly dostat na hranici 2800 eur. Většina lékařů dostává od pojišťoven zhruba tři tisíce až 3,5 tisíce eur, a tak by jim nezůstalo dost prostředků na samotný provoz ambulance.
Otázkou, zda budou mít zdravotní pojišťovny dostatek peněz na zvyšování mezd, se začali zabývat i poslanci a vydali se na průzkumy do všech tří pojišťoven.

Největší státní Všeobecné zdravotní pojišťovně bude zřejmě část zdrojů chybět. Část však může získat šetřením na neefektivním předepisování léků a speciálního zdravotnického materiálu. Navzdory nedostatku zdrojů jsou pojišťovny připraveny s lékaři jednat, a některé jim navýšily platby. Státní je v prvním čtvrtletí zvýšila o sedm procent pro lékaře prvního kontaktu. Důvěra bude smlouvy přehodnocovat až od dubna a Union vzkázal, že o podmínkách kontraktů ještě bude jednat.
Parlamentem nedávno schválený zákon se má dotknout přibližně čtyřiceti tisíc sester a porodních asistentek, přičemž kromě zvýšené mzdy mají nově dostávat i různé příplatky za specializované výkony. Jejich průměrný plat přitom teď činí 764 eur.
Všeobecný lékař pro dospělé Jozef Matta tvrdí, že plat své sestře nezvýší, i když se s nedostatkem peněz nepotýká.

„Nepovažuji to za správný krok. Úředník mi nebude diktovat, jaký plat mám dát zaměstnanci. Kdyby nebyla spokojená, tak by u mě nepracovala,“ uvedl s tím, že jeho sestra si vydělá sedm set eur čistého. Dodal, že je pro zvyšování platů ve zdravotnictví, ale teprve až „budou v platnosti legislativní změny, které zaručí efektivnější hospodaření v rezortu“.