Po dvou letech se lezci vracejí na Everest. Zaplatí méně

Mount Everest

Mount Everest Zdroj: ctk

Po dvouletém přerušení výstupů dnes stanuli na nejvyšší hoře světa Mount Everestu první horolezci - dva Britové, Mexičan a tři jejich nepálští průvodci. Loni a předloni zmařily horolezeckou sezonu na Mount Everestu smrtící laviny, letos úřady vydaly povolení pro výstup 289 lezcům. Každý z nich nepálské vládě za povolení k pokusu o zdolání vrcholu zaplatil jedenáct tisíc dolarů. Ještě v roce 2010 to však bylo až 70 tisíc dolarů.

Průměrná celková cena, kterou horolezec za svoji zhruba dvouměsíční expedici zaplatí, se podle jednoho z horolezeckých blogů letos může pohybovat od 32 do 42 tisíc dolarů podle toho, zda zvolí severní či jižní stranu výstupu a další služby.

Portál IndianExpress.com citoval v souvislosti s obnovením výstupové sezony vyjádření Nepálské asociace trekingových agentur. Podle ní si sice může letošní počet lezců zdát oproti dřívějším číslům nízký, pro místní podnikatele však představuje velmi pozitivní zprávu. Pokud by se totiž letošní rok nesl ve stejném duchu jako ty dva předchozí - tedy bez lezců a s minimem trekingových turistů, znamenalo by to prý pro šerpy, průvodce a poskytovatele přidružených služeb likvidaci.

Lukrativní, ale nebezpečná práce

Vysokohorský šerpa si vydělá za pár měsíců lezecké sezony v průměru až sedm tisíc dolarů. Podpůrní pracovníci, průvodci a nosiči v nižších nadmořských výškách pak vydělávají zhruba o polovinu méně. I tak jde o významnou sumu, v Nepálu činí průměrný roční příjem zhruba 700 dolarů.

V roce 2013 zažil Mount Everest rekordní sezónu, na vrchol hory vystoupalo skoro 700 lidí. Nepálská vláda tehdy řešila, jak příliv nejen lezců, ale hlavně trekingových turistů omezit, neboť oblast zanášeli množstvím odpadků. Lavinová neštěstí v dalších letech však zájem naprosto utlumila a vláda se jala horolezce „lákat“, třeba snížením poplatku za výstup.

Všech 289 lezců, kteří letos dostali povolení k výstupu, má na svůj pokus několik příštích týdnů, než skončí příhodné počasí. Agentura AP dodala, že výstup Britů a Mexičana je sice ohlašován jako první po dvou letech, avšak už ve středu na vrcholu stanulo devět nepálských průvodců, kteří fixovali lana pro své zahraniční klienty.