Po izraelských náletech varovala Moskva před dalším vyhrocením války v Sýrii

Izraelská stíhačka F-16

Izraelská stíhačka F-16 Zdroj: ČTK

Moskva je vážně znepokojena nejnovějším vývojem v Sýrii a vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti. Jak uvedla ruská diplomacie ve svém prohlášení, je třeba se vyhnout dalšímu vyhrocení situace. Spojené státy v reakci na vyhrocení situace mezi Izraelem a Sýrií oznámily, že plně podporují právo Izraele bránit se proti hrozbám.

Izraelský vrtulník v sobotu ráno sestřelil íránské bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Letectvo pak zaútočilo na dvanáct syrských a íránských cílů v Sýrii a syrská armáda kvůli tomu zaktivovala protivzdušnou obranu. Podle syrské státní televize bylo zasaženo několik izraelských letadel, což ale Izrael popřel. Poškozena podle něj byla jenom jedna stíhačka F-16 a pilotům se podařilo seskočit.

"Vyzýváme obě strany, aby zachovaly zdrženlivost a vyhnuly se jakýmkoliv krokům, které povedou k dalšímu zkomplikování situace," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. "Je třeba bezpodmínečně respektovat svrchovanost a územní celistvost Sýrie a dalších zemí v regionu," dodalo.

Jak oznámil mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway, americké ministerstvo obrany se na sobotní izraelské vojenské operaci nijak nepodílelo. "Izrael je naším nejbližším bezpečnostním partnerem v regionu a my plně podporujeme jeho základní právo bránit se před hrozbami, které ohrožují jeho obyvatele a území," uvedl mluvčí.

"Sdílíme obavy mnoha lidí z celého regionu, že aktivity Íránu ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost," dodal.

Sestřelení izraelské stíhačky okomentovalo i radikální libanonské hnutí Hizballáh, které je stejně jako Rusko a Írán spojencem vlády v Damašku a pomáhá syrské armádě. Jde podle něj o "začátek nové strategické fáze", která omezí zneužívání syrského vzdušného prostoru Izraelem.