Po volbách v Donbasu prý může Západ zavést nové protiruské sankce

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko Zdroj: CTK/AP

Rusko může být vystaveno novým sankcím USA a Evropské unie, pokud se v "lidových republikách" v ukrajinském Donbasu uskuteční separátní místní volby, uvádí moskevský list Kommersant s odvoláním na své zdroje mezi západními diplomaty. Povstalci chtějí proti vůli Kyjeva uspořádat své volby v říjnu a listopadu s tím, že pravomoci centrálního ukrajinského parlamentu v tomto ohledu neuznávají.

Ukrajina rozhodla o uspořádání celostátních komunálních voleb v termínu 25. října, povstaleckých území se ale toto rozhodnutí netýká.

V okresech Doněcké a Luhanské oblasti, jež jsou pod kontrolou vzbouřenců, chce Kyjev uspořádat volby až po politickém urovnání krize. Povstalci toto rozhodnutí ignorují - v Doněcké oblasti chtějí uspořádat místní volby 18. října, v Luhanské 1. listopadu.

Podle Kommersantu by v takovém případě hrozilo nebezpečí, že Rusko bude vystaveno nové vlně sankcí. Na Západě jsou prý přesvědčeni, že Rusko má na rozhodování vzbouřenců neomezený vliv a v rozporu s jeho vůlí se separatistické volby konat nemohou. Jejich uspořádání považuje Washington a Brusel za hrubé porušení minských mírových dohod, napsal Kommersant.