Počet obětí zemětřesení v Indonésii stoupl na 1234

Následky zemětřesení a cunami v Indonésii

Následky zemětřesení a cunami v Indonésii Zdroj: ČTK

Následky zemětřesení a cunami v Indonésii
Následky zemětřesení a cunami v Indonésii
Následky zemětřesení a cunami v Indonésii
Následky zemětřesení a cunami v Indonésii
Záchranné akce po ničivém tsunami v Indonésii pokračují. Pro oběti vyhloubili masový hrob.
25
Fotogalerie

Bilance pátečního zemětřesení a přívalové vlny cunami na indonéském ostrově Sulawesi vzrostla z 844 na 1234 mrtvých. Informoval o tom mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho, podle něhož bylo rovněž přes 800 lidí zraněno. Do některých odlehlých míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste, píše agentura Reuters.

Páteční zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo přívalovou vlnu cunami, která v jistých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije 380 tisíc lidí.

Obyvatelé hůře přístupných poznamenaných oblastí, jako je například další velké město Donggala, si stěžují, že k nim stále nedorazila žádná humanitární pomoc. Místní představitelé z Donggaly uvedli, že město nutně potřebuje základní potraviny, pitnou vodu a palivo. Podle úřadů dodávky pomoci do Donggaly komplikují především neprůjezdné silnice.

Ani do Palu dosud nedorazila větší dávka pomoci a rozhořčení obyvatelé začali rabovat obchody. Reportéři agentury Reuters popsali, že byli svědky vyplenění jednoho z obchodů asi stovkou lidí, kteří se hádali a prali o ukradené oblečení, toaletní potřeby, přikrývky, vodu a další zboží. Rabování přihlíželo asi 20 policistů, kteří však nezasahovali. Vládní úřady uvedly, že lidé si mohou brát základní zboží a obchody budou odškodněny později.

Otřesy půdy přitom v Indonésii neustávají. Dnes ráno zasáhlo jihovýchod souostroví zemětřesení o síle 6,3 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo asi 1600 kilometrů jižně od oblasti poznamenané pátečním zemětřesením. Škody po dnešních otřesech zatím nejsou hlášeny.

Indonéský prezident Joko Widodo dnes nařídil, aby bylo do hledání obětí nasazeno více policistů a vojáků. "Nařídil jsem vyslání většího počtu vojáků a policistů do zasažených okresů, z nichž některé jsou odříznuty od světa kvůli zničeným silnicím, spadlým mostům a sesuvům půdy," prohlásil Widodo. "Naší prioritou je nyní zachránit přeživší, evakuovat postižené a najít oběti," dodal.

Záchranáři v Palu stále neztrácejí naději, že by mohli najít přeživší. "Domníváme se, že jsou pod troskami stále živí lidé," řekl agentuře Reuters Agus Haryono, který vede záchranný tým pracující na místě zříceného osmipatrového hotelu Roa Roa ve městě Palu.

V několika oblastech způsobilo zkázu takzvané zkapalnění půdy, kdy půda při zemětřesení ztrácí soudržnost a chová se jako kapalina, což má za následek vznik propadů. V jedné ze čtvrtí Palu jižně od letiště bylo takto pohlceno na 1700 domů, v nichž byly patrně pohřbeny stovky lidí, uvedl úřad pro řešení katastrof.

Na letišti v Palu zahájily úřady evakuaci postižených lidí, do níž má být zapojen i vojenský letoun schopný pojmout 1000 osob. Své domovy muselo v důsledku zemětřesení opustit 62 tisíc lidí, sdělil dnes mluvčí úřadu pro řešení katastrof Nugroho.