Počet teroristických útoků ve světě loni klesl o 23 procent

Pentagon dne 11. září 2001 (Ilustrační foto)

Pentagon dne 11. září 2001 (Ilustrační foto) Zdroj: fbi

Počet teroristických útoků ve světě se v loňském roce snížil o 23 procent, vyplývá ze zprávy o terorismu zveřejněné americkou diplomacií. Spojeným státům a jejich partnerům se sice loni podařilo oslabit mezinárodní extremistické skupiny, nicméně hnutí jako Islámský stát či Al-Káida nadále odolávají tlaku, říká také zpráva, kterou vydalo americké ministerstvo zahraničí. Hlavním sponzorem terorismu je podle Washingtonu Írán.

Podle zprávy se rovněž ve srovnání s rokem 2016 snížil o 27 procent počet úmrtí v souvislosti s terorismem. Teroristických činů ubylo zejména díky uklidnění situace v Iráku, kde tamní úřady loni v prosinci oznámily definitivní porážku hnutí Islámský stát.

Teroristické útoky se loni odehrály ve stovce zemí, 59 procent z nich ale jen v pěti státech - v Afghánistánu, Indii, Iráku, Pákistánu a na Filipínách. Rovněž jen pět zemí - Afghánistán, Irák, Nigérie, Somálsko a Sýrie - zaznamenalo 70 procent všech úmrtí v důsledku teroristických činů. V několika zemích, včetně Keni, Somálska a Británie, počet teroristických útoků a s nimi spojených úmrtí v roce 2017 vzrostl, píše se rovněž ve zprávě americké diplomacie.

Hlavním světovým sponzorem terorismu je podle Washingtonu Írán, který Američané obviňují z rozdmýchávání mnohých konfliktů a z toho, že se snaží podkopat vlády v zemích celého Blízkého východu. Teherán a jeho spojenci jsou podle zprávy zodpovědní za podněcování násilí v konfliktech v Afghánistánu, Bahrajnu, Iráku, Libanonu i Jemenu.