Početné svazky ruských letounů narušují evropský prostor, varuje Pentagon

Suchoj Su-35, ilustrační foto

Suchoj Su-35, ilustrační foto Zdroj: sukhoi.org

Rusko v poslední době narušuje vzdušný prostor evropských států stále početnějšími svazky letounů, pronikání ruských strojů je hlubší a provokativnější. Při slyšení v americkém ministerstvu obrany to dnes prohlásil vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove. Rostoucí agresivita ruských letadel byla podle něj patrná v minulém týdnu.

„V minulosti byly případy pronikání jen omezené se zapojením malých skupin letadel, většinou jednoho, nanejvýš dvou strojů,“ řekl americký generál. „Od minulého týdne vidíme větší, složitější formace letadel navedených na o něco hlubší, řekl bych mírně provokativnější letovou dráhu,“ konstatoval.

Šéf NATO Jens Stoltenberg minulý týden oznámil, že aliance zvyšuje leteckou pohotovost kvůli nárůstu aktivity ruských vzdušných sil ve východní Evropě. Podle něj Rusko vážně podkopává důvěru vybudovanou za poslední desetiletí tím, že letos ztrojnásobilo počet letů podél východní hranice aliance.

Letecké zákroky

Bruselské sídlo NATO již ve středu oznámilo, že Severoatlantická aliance v posledních dvou dnech uskutečnila několik leteckých zákroků poté, co zaznamenala intenzivní aktivitu ruského letectva v evropském vzdušném prostoru.

Letouny zemí NATO vzlétly na čtyřech různých místech proti čtyřem skupinám ruských vojenských letadel, která operovala v oblastech Baltského moře, Severního moře a Černého moře, uvedlo v prohlášení NATO.